BILANŢ Un an de război în Ucraina: Sute de mii de morţi şi pagube pentru economie de 138 de miliarde de dolari

0

La 24 februarie 2022, Vladimir Putin invada Ucraina. Un an mai târziu de război, Kievul continuă să reziste, dar bilanţul include sute de mii de morţi, distrugeri descurajante, o economie distrusă.

„Principala concluzie (a anului 2022) este că am supravieţuit. Nu am fost înfrânţi. Şi vom face totul pentru a învinge în acest an!”, a fost mesajul transmis, vineri de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Potrivit Norvegiei, au fost înregistraţi 180.000 de morţi sau răniţi printre soldaţii ruşi şi 100.000 de partea ucraineană. Alte surse occidentale vorbesc de 150.000 victime de fiecare parte.

Un an de curaj

Peste 20.000 de civili ucraineni au murit în bătălia de la Mariupol, care s-a încheiat în mai, a estimat Kievul. În total, 30.000 până la 40.000 dintre ei şi-au pierdut viaţa în conflict, potrivit surselor occidentale. La sfârşitul lunii ianuarie, ONU a estimat numărul morţilor şi răniţilor la 18.000, recunoscând în acelaşi timp că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”. Printre morţi s-au numărat peste 400 de copii, potrivit Kievului.

La Bucha, aproape 65.000 de cazuri de presupuse crime de război au fost raportate, potrivit comisarului european pentru justiţie, Didier Reynders.

Pagube în valoare de 138 de miliarde de dolari

În privinţa distrugerilor, costul este dramatic pentru ţară, al cărei PIB s-a contractat cu 35% în 2022, potrivit Băncii Mondiale.

Şcoala de economie de la Kiev a estimat în ianuarie valoarea pagubelor la 138 de miliarde de dolari şi mai mult de 34 de miliarde de pierderi pentru agricultură. UNESCO a numărat peste 3.000 de şcoli şi 239 de situri culturale afectate.

Din septembrie, Moscova a vizat în mod sistematic infrastructura energetică. Până în decembrie, aproape jumătate din aceasta a fost avariată în ţară.

Potrivit ONU, luptele au forţat deja aproape 8 milioane de persoane să părăsească Ucraina, iar peste 5 milioane sunt strămutate în interior.
Polonia găzduieşte peste 1 milion de oameni.

Ocupanţii ruşi susţin că cel puţin 5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara pentru Rusia.

Institutul Kiel a estimate, în noiembrie, la aproximativ 37,9 miliarde de euro promisiunile de ajutor militar făcute Kievului de către partenerii săi.

Ucraineni în România

Un număr de 4.399 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, de la începerea conflictului din Ucraina, aceştia beneficiind de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, a transmis, vineri, Inspectoratului General pentru Imigrări.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here