La 24 februarie 2022, Vladimir Putin invada Ucraina. Un an mai târziu de război, Kievul continuă să reziste, dar bilanţul include sute de mii de morţi, distrugeri descurajante, o economie distrusă.
„Principala concluzie (a anului 2022) este că am supravieţuit. Nu am fost înfrânţi. Şi vom face totul pentru a învinge în acest an!”, a fost mesajul transmis, vineri de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Potrivit Norvegiei, au fost înregistraţi 180.000 de morţi sau răniţi printre soldaţii ruşi şi 100.000 de partea ucraineană. Alte surse occidentale vorbesc de 150.000 victime de fiecare parte.
Un an de curaj
On February 24, millions of us made a choice. Not a white flag, but the blue and yellow one. Not fleeing, but facing. Resisting & fighting.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 24, 2023
It was a year of pain, sorrow, faith, and unity. And this year, we remained invincible. We know that 2023 will be the year of our victory! pic.twitter.com/oInWvssjOI
Peste 20.000 de civili ucraineni au murit în bătălia de la Mariupol, care s-a încheiat în mai, a estimat Kievul. În total, 30.000 până la 40.000 dintre ei şi-au pierdut viaţa în conflict, potrivit surselor occidentale. La sfârşitul lunii ianuarie, ONU a estimat numărul morţilor şi răniţilor la 18.000, recunoscând în acelaşi timp că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”. Printre morţi s-au numărat peste 400 de copii, potrivit Kievului.
NOW – Biden on NATO: "Russia knows it as well. An attack against one is an attack against all." pic.twitter.com/UF8vrC3PCZ
— Disclose.tv (@disclosetv) February 21, 2023
La Bucha, aproape 65.000 de cazuri de presupuse crime de război au fost raportate, potrivit comisarului european pentru justiţie, Didier Reynders.
Pagube în valoare de 138 de miliarde de dolari
În privinţa distrugerilor, costul este dramatic pentru ţară, al cărei PIB s-a contractat cu 35% în 2022, potrivit Băncii Mondiale.
Eternal memory to all whose lives were taken by 🇷🇺 terror! The world must stop evil. Debris clearance in Dnipro continues. All services are working. We're fighting for every person, every life. We'll find everyone involved in terror. Everyone will bear responsibility. Utmost. pic.twitter.com/zG4rIF8nzC
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 14, 2023
Şcoala de economie de la Kiev a estimat în ianuarie valoarea pagubelor la 138 de miliarde de dolari şi mai mult de 34 de miliarde de pierderi pentru agricultură. UNESCO a numărat peste 3.000 de şcoli şi 239 de situri culturale afectate.
Din septembrie, Moscova a vizat în mod sistematic infrastructura energetică. Până în decembrie, aproape jumătate din aceasta a fost avariată în ţară.
Potrivit ONU, luptele au forţat deja aproape 8 milioane de persoane să părăsească Ucraina, iar peste 5 milioane sunt strămutate în interior.
Polonia găzduieşte peste 1 milion de oameni.
Ocupanţii ruşi susţin că cel puţin 5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara pentru Rusia.
Institutul Kiel a estimate, în noiembrie, la aproximativ 37,9 miliarde de euro promisiunile de ajutor militar făcute Kievului de către partenerii săi.
Ucraineni în România
Un număr de 4.399 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, de la începerea conflictului din Ucraina, aceştia beneficiind de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, a transmis, vineri, Inspectoratului General pentru Imigrări.
Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală.