Sute de locuitori din Greenfield vor protesta astăzi la Primăria Sectorului 1. Mizele SCANDALULUI. Cine are DREPTATE?

1

Câteva sute de locuitori ai ansamblului rezidențial Greenfield Băneasa s-au adunat astăzi de la ora 11:00 la Primăria Sectorului 1 al Capitalei, nemulțumiți fiind că la câteva zile de la intrarea în acest an drumul prin pădurea Băneasa care ajunge în cartier a fost blocat.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, declara pe 7 ianuarie că Poliţia Română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield şi că autoritatea locală va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield.

„Un primar trebuie să găsească soluţii pentru comunitate, nu împotriva ei. (…) Susţin accesul pe acest drum forestier pentru rezidenţi până la construirea unor drumuri de acces de către dezvoltator. Foarte important: Acest drum TREBUIE să rămână FORESTIER. Nu stradă, nu alee, nu altceva. Fiindcă schimbarea statutului implică o dezvoltare imobiliară care ar distruge Pădurea Băneasa. Pentru că nu putem ţine captivi şi ostatici 6.000 cetăţeni, Romsilva trebuie să lase accesul temporar pentru cei care locuiesc acolo”, scria, pe Facebook, pe data de 9 ianuarie, Clotilde Armand.

Ea menționa atunci că decizia de a închide acest drum pentru rezidenţi până la finalizarea căilor de acces realizate de dezvoltator este greşită.

Pe data de 7 ianuarie, Clotilde Armand posta pe Facebook că închiderea drumului este o măsură luată „posibil politic”



Edilul Sectorului 1 preciza, la acea data, că va propune ministrului Mediului ca Pădurea Băneasa să fie declarată arie protejată pentru ca nimeni să nu mai poată distruge spaţiul verde al Capitalei.

Nicușor Dan: „Locuitorii din Greenfield sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă și drumuri”

La începutul săptămânii trecute, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, informa, tot printr-o postare pe Facebook, că “locuitorii din Greenfield sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă și drumuri, cu concursul unei autorități locale incompetente”.

E una din sutele de dezvoltări pe același calapod, ale căror consecințe le simt bucureștenii blocați în trafic.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei

Primarul Nicușor Dan menționa atunci că nu este de acord și nu va face niciun demers pentru un drum permanent prin pădure (cu atât mai mult cu cât s-au parcelat terenurile de o parte și alta a drumului de către proprietari care vor să construiască).

“Nu există nicio documentație de urbanism care să-l prevadă, iar eu nu voi propune vreuna. Însă în măsura în care este legal, sunt de acord cu soluția provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier existent până la construirea unor ieșiri definitive în șoseaua de centură”, preciza Nicușor Dan.

Totodată, edilul-șef al Capitalei și-a arătat TOATĂ DISPONIBILITATEA și SUSȚINEREA pentru proiectele investitorului care prevăd drumuri de ieșire în șoseaua de centură.

„Investitorul are din anul 2019 avizul preliminar de la PMB pentru trei PUZ-uri care prevăd ieșiri din cartier în șoseaua de centură. În baza acestor avize preliminare trebuie să obțină avizele de la alte instituții și să revină la PMB pentru avizul arhitectului-șef. Pentru două dintre proiecte nu a mai revenit la PMB. Pentru al treilea a venit la PMB cu documentația completă în decembrie 2022”, spunea la acea dată primarul general.

Explicații suplimentare oferite de Nicușor Dan:

1. Investitorul a obținut un PUZ în anul 2008 care prevedea două intrări din șoseaua de centură. PUZ-ul nu prevedea cine să facă aceste drumuri de acces, investitorul sau autoritatea. În mod normal, autoritatea trebuia să dea PUZ-ul împreună cu un plan de acțiune care să condiționeze emiterea autorizațiilor de construire de realizarea în prealabil a drumurilor pe cheltuiala investitorului.

2. Investitorul a obținut un alt PUZ în 2019, pentru o a doua etapă a dezvoltării, mult mai mare decât precedenta, fără alte drumuri de acces.

Ce spune dezvoltatorul Greenfield Băneasa

Administraţia Municipiului Bucureşti a dat dovadă de nepăsare şi lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield în cazul blocării accesului locuitorilor din zonă pe porţiunea de drum din strada Vadul Moldovei, a transmis dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor, într-un comunicat de presă transmis pe data de 8 ianuarie 2023.

„În cazul concret al porţiunii de drum din strada Vadul Moldovei prin care se blochează strict accesul spre cartierul Greenfield, adminstraţia oraşului a dat dovadă de nepăsare şi lipsă de respect pentru miile de oameni din cartierul Greenfield. Tergiversarea punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive aduce prejudicii grave şi disconfort pentru familiile care locuiesc aici„, spunea la acel moment Constantin Sebeşanu, CEO Impact Developer & Contractor.

Compania Impact, este deținută de antreprenorul român Gheorghe IACIU, care controlează aproape 58% din capitalul social, conform informațiilor disponibile la Bursa de Valori București, unde compania este listată public.

Citiți și:

Povestea antreprenorului Gheorghe Iaciu și filosofia lui de business

Gheorghe Iaciu – Afaceri cu mult echilibru

Impact Developer & Contractor susţine că, în 2018, a donat trei loturi de teren cu o suprafaţă totală de 6.000 mp şi o valoare de 800.000 euro (fără TVA), situate în intravilanul Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti în scopul efectuării formalităţilor pentru transferul celor 300 de metri din domeniul public al statului român – în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului Bucureşti.

„Aceasta a fost o condiţie esenţială în rezolvarea situaţiei şi ar fi trebuit să uşureze şi să accelereze întregul proces, restul fiind doar formalităţi între autorităţile statului. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a acceptat donaţia cu sarcini şi a aprobat încheierea contractului de donaţie sub rezerva obţinerii acordului Romsilva. În mai 2018, Romsilva a emis avizul privind acceptarea donaţiei, iar în iunie 2018 şi Municipiul Bucureşti accepta oferta. Prin acceptarea donaţiei, Municipiul Bucureşti s-a obligat să dea în compensare către Romsilva terenurile primite de la Impact, în vederea deschiderii accesului publicului la Drum, între Aleea Privighetorilor şi Şoseaua Pădurea Pustnicu. În 2019, Romsilva a emis avizul pentru scoaterea definitivă a terenului în suprafaţă de 3.009 mp din fondul forestier aflat în proprietatea publică a Statului Român pentru realizarea drumului de acces – beneficiar Municipiul Bucureşti, precum şi pentru introducerea în circuitul silvic, în compensare echivalentă, a terenurilor donate„, se menţionează în comunicat.

Puțină istorie despre strada Vadul Moldovei

Statutul său de drum public datează de aproape 50 de ani, mai exact din 18 septembrie 1972, dată la care guvernul de atunci, prin hotărârea nr. 1068, aprobă scoaterea din fondul forestier a unor terenuri, în scopul construirii unor drumuri pentru asigurarea accesului optim către zonele de agrement din pădurea Băneasa.

Odată cu Vadul Moldovei deveneau drumuri de interes public și alte căi de acces care astăzi au de asemenea, statutul de drum forestier. Aceste documente se găsesc la Arhivele Naționale și au fost identificate de către Romsilva în anul 2018, conform informațiilor obținute de PIAȚAPRESEI.RO.

Ulterior declarării sale ca drum public, în 1979, Consiliul de Stat al țării emitea decretul nr. 284 prin care erau trasate limitele sectoarelor Municipiului București, valabile și astăzi.

În acest decret, strada Vadul Moldovei este menționată în mod concret ca făcând parte și constituind chiar limita sectorului 1, astfel:

„Sectorul 1 – Situat în partea de Nord-Vest a municipiului, cuprins între sectoarele 2 și 6, are următoarea delimitare: … spre Est, limita o constituie o linie convențională care pornește de la liziera vestică a pădurii Tunari până la Strada Vadul Moldovei (inclusiv), continuă pe această stradă cuprinzând și grădina zoologică Băneasa, continuă spre sud până la intersecția căii ferate București – Constanța cu șoseaua Pipera…”

În 2007, an în care au fost puse bazele proiectului Greenfield Residence, Regia Națională a Pădurilor cheamă în instanță Primăria Municipiului București, administratorul din acel moment al drumului, și, susținea că Strada Vadul Moldovei este drum forestier, deși asfaltat, circulat, inclus în nomenclatorul străzilor publice și în baza căruia fuseseră emise autorizații de construcție, revendică dreptul de exploatare a acestuia.

În mod neașteptat, are și câștig de cauză. Deoarece închiderea drumului îngreuna considerabil accesul celor aproape 5.000 de locuitori ai cartierului și pe cei 400 de elevi care frecventează cursurile unității de învățământ privat ce funcționeaza în cartier, pe singura cale de acces rămasă deschisă, Primăria Municipiului București decide în 2017 înființarea unui grup de lucru pentru remedierea acestei situații.

Ce pași au fost făcuți în ultimii ani

Împreună cu Ministerul Mediului și Regia Națională a Pădurilor se identifică în cele din urmă o soluție care să mulțumească toate părțile implicate și să fie și legală în același timp.

Ulterior, au fost adoptate o serie de hotărâri de către Consiliul General al Municipiului București (Decizia CGMB nr. 218/08.06.2017, Hotărârea CGMB nr. 608/19.12.2017 etc.) dar și de către Consiliul Local al Sectorului 1 București (Decizia CLS1 nr. 236/31.07.2017, Hotărârea CLS1 nr. 278/01.09.2017, Hotărârea CLS1 nr. 345/31.10.2017, Hotărârea CLS1 nr. 1/31.01.2018 etc.) ce aveau ca obiect măsuri luate în scopul deblocării situației privind Drumul în cauză.

După mai multe întâlniri între reprezentanții autorităților implicate, au fost emise avize de către consiliul de administrație al Romsilva pentru trecerea unor drumuri forestiere și a terenurilor corelative din domeniul public al Statului Român și din administrarea Romsilva în domeniul public al Municipiului București.

Între Romsilva și Sectorul 1 al Municipiului București s-a încheiat un contract de uz, având ca obiect folosirea de către public a două drumuri forestiere, cu vehicule etc.

Mai mult, în susținerea acestui demers, companie IMPACT susține că a donat trei loturi de teren cu o suprafață totală de 6.000 mp, situate în intravilanul Sectorului 1 al Municipiului București („Terenurile Donate”) în scopul efectuării formalităților pentru transferul Drumului din domeniul public al Statului Român – în administrarea Romsilva, în domeniul public al Municipiului București, după cum urmează:

  • Impact a făcut o ofertă de donație autentificată sub nr. 1529 din data de 21 septembrie 2017 de către notarul public Aron Mihai Florin către Primăria Municipiului București (prin Consiliul General al Municipiului București), astfel cum a fost modificată prin actul adițional nr. 1 autentificat sub nr. 1696 din data de 25 octombrie 2017 de notar public Aron Mihai Florin (Anexa nr. 1), prin care s-a impus o sarcină ce revine donatarei, după cum urmează:
  •  „sarcina de a da obiectul Ofertei de donație în compensare către Romsilva, conform art. 37 din Codul Silvic al României, în vederea deschiderii accesului public între Aleea Privighetorilor și Drm. Pădurea Pustnicu, pe tronsonul care se suprapune cu drumul forestier FE00868D1, în aplicarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București și Consiliului local Sector 1 nr. 218/2017 respectiv 278/2017”.

Ce s-a întâmplat ulterior?

1. Consiliul General al Municipiului București a emis decizia nr. 513 din data de 31 octombrie 2017 (Anexa nr. 2) în baza căreia a acceptat donația cu sarcini și a aprobat încheierea contractului de donație sub rezerva obținerii acordului Romsilva și ca respectivul contract de donație să se încheie în termen de 30 (treizeci) de zile de la momentul în care se obține acest acord.

2. La data de 18 mai 2018, Romsilva a emis avizul nr. 11133/C.M.R/18 mai 2018 privind acceptarea donației.

3. Oferta a fost acceptată de Municipiul București prin actul de acceptare a donației autentificat sub nr. 969 din data de 13 iunie 2018.

Constantin Sebeșanu a declarat pentru PiațaPresei că “prin acceptarea actului de donație, Municipiul București a luat la cunoștință de conținutul avizului nr. 11133/C.M.R/18 mai 2018 emis de Romsilva și s-a obligat să dea în compensare către Romsilva Terenurile Donate, în vederea deschiderii accesului publicului între Aleea Privighetorilor și Șoseaua Pădurea Pustnicu, pe tronsonul care se suprapune cu drumul forestier FE00868D1”.

Potrivit acestuia, mențiunile corelative au fost înscrise în cărțile funciare relevante ale Terenurilor Donate, astfel că în prezent Municipiul București este înscris ca fiind proprietarul Terenurilor Donate, fiind totodată notată sarcina ce incumbă acestuia din urmă.

“La data de 20 septembrie 2019, Romsilva a emis avizul nr. 476 pentru scoaterea definitivă a terenului în suprafață de 0,3009 hectare din fondul forestier aflat în proprietatea publică a Statului Român pentru realizarea drumului de acces – beneficiar Municipiul București, precum și pentru introducerea în circuitul silvic, în compensare echivalentă, a Terenurilor Donate”, a explicat pentru Piața Presei, CEO-ul Impact Developer & Contractor.

În cele de mai jos vă prezentăm etapele parcurse de această documentație, de la data depunerii la Registratura Primăriei Municipiului București până în prezent:

anul 2019

Aviz preliminar nr. 15 din 28.02.2019

  • 1716199 – 06.03.2019 – depunere documentatie
  • 1737576 – 01.04.2019 – completari la documentatia nr. 1716199-2801/ 12.03.2019
  • 1726185 – 08.04.2019 – completari la documentatia nr. 1716199/ 06.03.2019
  • 1732236 – 25.04.2019 – completari la documentatia nr. 1716199/ 06.03.2019
  • 1736838 – 15.05.2019 – completari la documentatia nr. 1732236/ 25.04.2019
  • 1755679 – 16.07.2019 – completari la documentatia nr. 1716199/ 06.03.2019 si 1736838/5973/2019
  • 1784596 – 21.10.2019 – completari la documentatia nr. 1716199/ 06.03.2019 si 1755679/2019
  • 1804082 – 16.12.2019 – completari la documentatia nr. 1716199/ 06.03.2019

anul 2020

  • 1852277 – 15.06.2020 – completari la documentatia nr. 1716199/ 06.03.2019
  • Sustinerea documentatiei in Comisia din 21.07.2020

anul 2021

  • 1941441 – 30.03.2021 – completari cu aviz nou Apa Nova (speficificare fazare – etapizare proiect construire blocuri doar dupa realizarea strazii si retelelor)
  • 1947370 – 21.04.2021 – completare si redepunerea integrala a documentatiei de la depunerea initiala pana la data prezentei
  • ultima completare (registratura PMB) 179550 / 25.11.2022

Rămâne de văzut cum se va ajunge la un comprimis între părțile implicate așa încât locuitorii complexului Greenfield să nu fie afectați.

PIAȚA PRESEI a căutat să afle adevărul despre SITUAȚIA ALARMANTĂ și vă va informa cu privire la soluționarea acestei cauze. CONCLUZIILE le trageți D-VOASTRĂ.

Până atunci o soluție a fost propusă de către consilierii USR.

USR: Drumul forestier din Băneasa să poată fi utilizat 5 ani de locuitorii din Greenfield

Consilierii generali USR au depus miercuri un proiect de hotărâre prin care drumul forestier „Vadul Moldovei” din pădurea Băneasa să fie declarat „drum de interes local”, permiţând astfel accesul cu autovehicule pentru locuitorii din cartierul Greenfield.

„Când acest proiect va fi votat, CGMB va solicita Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva sau, după caz, instituţiilor care au competenţă de aprobare, să permită Municipiului Bucureşti, timp de cinci ani de la data aprobării, ocuparea temporară, fără defrişare, de-a lungul acestui drum forestier, în vederea asigurării circulaţiei riveranilor ca drum de interes local”, informează USR Bucureşti.

Conform aceleiaşi surse, în acest interval de timp este „absolut necesar” ca drumurile de acces în cartier, care fuseseră promise de la începutul acestei dezvoltări imobiliare, să fie realizate conform planurilor de urbanism zonal asumate de dezvoltator.

„USR Bucureşti are o soluţie rapidă şi concretă, în sprijinul unei comunităţi importante a Capitalei. Locuitorii din această zonă sunt captivi întârzierii respectării promisiunilor făcute de către dezvoltatorul imobiliar pe de o parte şi avizelor şi autorizaţiilor de construire emise în mod iresponsabil de autorităţi publice incapabile şi corupte pe cealaltă parte. Investitorul avea obligaţia încă din 2007 să facă două drumuri până în Şoseaua de Centură, pe care nu le-a realizat. Schimbarea statutului Drumului Forestier ‘Vadul Moldovei’ implică o dezvoltare imobiliară care ar distruge Pădurea Băneasa. Vechile administraţii nu au făcut nimic în sprijinul lor, au încurajat construirea unui drum permanent şi implicit defrişarea şi betonarea pădurii”, se mai arată în comunicat.

VOM REVENI CU INFORMAȚII PE PARCURSUL EVENIMENTELOR!!!!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here