Parchetul European, condus de Kovesi, îşi începe anchetele de la 1 iunie

0
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, participa, miercuri, 28 februarie 2018, la sedinta de prezentare a raportului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2017, la Cercul Militar National din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Parchetul European (European Public Prosecutor’s Office – EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, care se ocupă de infracţiunilor legate de bugetul UE, îşi va putea începe activitatea de la 1 iunie.

Conform AFP, citată de Agerpres, procurorul-şef Kovesi, fosta şefă a DNA în România, le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru Justiţie, Didier Reynders, şi pentru Buget, Johannes Hahn, pentru a le propune această dată, potrivit comunicatului transmis de Parchetul European.

Primul termen prevăzut era noiembrie 2020, însă începerea anchetelor a fost amânată din cauza întârzierii procedurilor de desemnare a procurorilor delegaţi din 22 de state. Din cele 27 de ţări ale UE, cinci nu participă la Parchetul European: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Parchetul European a numit deja cel puţin un procuror delegat pentru zece din cele 22 de state membre (Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia).

Numărul acestor procurori delegaţi se ridică acum la 40, după numirile făcute miercuri de colegiul Parchetului European, alcătuit din Laura Codruţa Kovesi şi 22 de procurori (unul pentru fiecare stat membru), arată sursa citată.

Procurorii delegaţi vor fi responsabili în ţara lor cu desfăşurarea anchetelor.

Kovesi a estimat că fraudele cu fonduri europene reprezintă între 30 şi 60 de miliarde de euro pe an.

Pe 29 ianuarie 2021, Ministerul Justiţiei a selectat şase candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat în România, aceştia fiind acceptaţi de Colegiul EPPO.

Aceştia sunt: Dana-Manuela Ana, Camelia-Elena Grecu, Constantin Irina şi Jean-Nicolae Uncheşelu – de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Dana-Cristina Bunea – de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Florin Bogdan Munteanu – de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here