UPDATE Discuţii aprinse în Parlament despre desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

0

Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au luat în discuţie, joi, proiectul referitor la desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) iar declaraţiile au fost foarte dure între reprezentanţii partidelor şi şefii din sistemul judiciar, la şedinţă participând şi ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Preşedintele comisiei, deputatul USR PLUS Alexandru Badea, a spus că secţia a fost înfiinţată de Liviu Dragnea „într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România”, în timp ce reprezentanţii PSD au invocat faptul că nu a fost respectată procedura pentru discutarea actul normativ.

„Din punctul meu de vedere, au fost două scopuri: controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor şi redirecţionarea unor dosare penale ale unor politicieni, în general de la DNA, către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a declarat deputatul Badea, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii PSD l-au întrerupt şi au acuzat vicii de procedură.

„Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”, a declarat deputatul PSD Nicuşor Halici, susţinut de deputatul PSD Steluţa Cătăniciu, care a adăugat: „Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice!?”.

După declaraţiile deputatului USR PLUS Alexandru Badea, au părăsit discuţiile şefa Înaltei Curţi, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu.

Corina Corbu nu a vrut să spună ce a deranjat-o, dar a trimis ulterior un comunicat de presă în care a vorbit despre „caracterul intens politizat şi pe alocuri virulent al dezbaterilor”.

Însă Bogdan Mateescu de la CSM a afirmat că „polarizarea din societate trebuie oprită, situaţia actuală nu este una fericită, însă nici situaţia anterioară nu a fost perfectă, în ciuda progreselor fantastice pe care le-au făcut instituţiile judiciare”.

De asemenea, procurorul general, Gabriela Scutea, a reiterat că Secţia specială este „departe” de a asigura un acces eficient la justiţie.

Potrivit şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin Bologa, înfiinţarea acestei secţii a fost „o insultă” pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor.

„A fost primit aviz negativ de la CSM în două rânduri. În Adunările generale reprezentative pentru judecători şi procurori s-a votat într-o proporţie covârşitoare pentru desfiinţarea acestei secţii în toamna anului 2019, deci peste 85% dintre toţi procurorii şi peste 75% dintre judecători. Acum aveţi pe masă un aviz negativ din partea CSM, dar, dacă detaliaţi voturile, constataţi că majoritatea au fost pentru desfiinţare, dar solicitau unele garanţii”, a afirmat Bologa, citat de Agerpres.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, este pentru desfiinţarea SIIJ.

„Această secţie nu este absolut deloc eficientă, bazele pe care s-a conceput această secţie au fost fundamental greşite. O singură structură centrală nu poate face faţă şi nu poate face anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraţilor”, a susţinut ministrul.

La final, Comisia juridică aprobat un raport favorabil pentru desfiinţarea Secţiei speciale. Unul dintre amendamentele adoptate prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea Consiliului Suprem al Magistraturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here