PROIECTUL DE BUGET a fost lansat în dezbatere. Care sunt principalele măsuri

0

Proiectul de BUGET pentru anul 2021 a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Vă prezentăm mai jos principalele măsuri de austeritate care o să însoțească BUGETUL pentru acest an, așa încât România să se poată încadra în ținta de deficit bugetar.

Proiectul de buget poate fi consultat AICI

La începutul acestei săptămâni, premierul Florin Cîțu declara că proiectul bugetului de stat pentru 2021 va fi pus în dezbatere publică marți sau miercuri și se va fundamenta pe un deficit bugetar de 7% – 7,1% din PIB.

Florin Cîțu a mai spus că proiectul de buget va fi însoțit de mai multe măsuri fiscale ce vor fi promovate fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un poriect de lege.

Referitor la sporuri, Florin Cîțu a menționat că aici se va merge pe o plafonare. Totodată, ministrul a precizat că nu s-a primit programe de restructurare din partea companiilor cu probleme.

„Restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei (managerii companiilor – n.r.) cu un program de restructurare, ori facem ca anul trecut, adică limităm subvențiile doar către companiile profitabile, restul să vină cu program de restructurare”.

VEZI PROIECTUL DE BUGET PE 2021 – pe site-ul Ministerului de Finante

https://mfinante.gov.ro/ro/acasa/transparenta/proiecte-acte-normative

Proiectul este conturat pe o creștere economică de 4,3%, iar deficitul proiectat este de 87,3 miliarde de lei. Astfel, în acest an, veniturile sunt estimate la 174,1 de miliarde de lei, cheltuielile la 261,45 miliarde de lei.

Pentru anul 2021, investițiile sunt estimate la 5,50% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde lei ca în anul 2020.

Deficitul pe bugetul general consolidat: 7,16% din PIB în 2021 și 5,84% din PIB în 2022.

Cheltuielile de personal nu pot depăși 9,8% din PIB în 2021 și 9,1% în 2022.

CUM A FOST ÎN 2020

„În anul 2020 politica bugetară a fost puternic influențată de pandemia de COVID -19 care a afectat atât mediul social și cât și mediul economic astfel încât deficitul bugetar cash la sfârșitul anului 2020 a fost de 9,79% din PIB căruia ii corespunde un deficit ESA de 9,10% din P.I.B. și un deficit structural de 7,76% din PIB”, se menționează în expunerea de motive, a proiectului de Lege, care însoțește BUGETUL pe 2021, referitor la aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.

Așa cum menționam și mai sus, pentru anul 2021, soldul bugetar este estimat la 7,16% din PIB, iar cheltuielile de personal la 9,8% din PIB, în timp ce pentru anul 2022, soldul bugetar va fi de 5,84% din PIB, iar cheltuielile de personal de 9,1% din PIB.

Datoria guvernamentală va urca … la 55%. Vezi ce se „îngheață”

Pentru anul 2021, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 55% din produsul intern brut. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2021, se mai arată în sursa citată.

La construcția bugetară  pentru perioada 2021-2023 s-au avut în vedere următoarele măsuri:

  • menținerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție /indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020;
  • menținerea în anul 2021 a cuantumului sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;
  • menținerea în anul 2021 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2020;
  • neacordarea de premii și a indemnizației de vacanță prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017;
  • compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzător; pentru polițiști și cadre militare se mențin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale;
  • prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și 2020 până la sfârșitul anului 2021 și suspendarea emiterii de vouchere de vacanță în anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice,

PENSIILE NU CRESC ÎN ACEST AN

  • Valoarea  punctului de pensie se va majora începând cu 1 ianuarie 2022, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat;
  • studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri și naval. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport;
  • salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de 2300 lei lunar.

Stire în curs de actualizare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here