Liderii politici nu au dat încă un răspuns cu privire la carantinarea Bucureştiului, după ce s-a apropiat de 6 infectări la mia de locuitori.
Luni, a fost raportat un indice de 5,67, după 5,33 în ultima zi a săptămânii trecute. Infectări mai mari sunt în judeţele Ilfov – 6,78, Timiş – 5,97, în scădere uşoară.
3.743 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la 13.000 de teste efectuate.
Zonele cu cele mai multe cazuri noi sunt: Bucureşti – 1.446 şi judeţele Ilfov şi Cluj – câte 236 de cazuri, Braşov – 170, Constanţa – 161 şi Timiş – 155.
Premierul Florin Cîţu a anunţat că va discuta cu primarii din Bucureşti în privinţa creşterii numărului de infectări. El a subliniat că există „o minoritate care nu respectă regulile în vigoare”, condamnând în acest sens declaraţiile şi comportamentul unor parlamentari. El aşteaptă soluţii din partea autorităţilor locale. Cîţu a avut întâlniri şi cu şefii instituţiilor din teritoriu.
În cazul Bucureştiului, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat că nu se impune carantinarea şi că este necesară o analiză obiectivă, fără caracter politic.
„Aceasta este o decizie care trebuie să se facă pe baza unei analize obiective, pe baza analizării nu numai statice a indicatorilor, ci şi a dinamicii, a diferiţilor factori care pot să contribuie, a riscurilor posibile care există, a unor chestiuni care să nu ţină cont strict de rata de infectare, ci şi de capacitatea de tratare, de disponibilitatea de personal”, a spus Orban la Parlament.
Cu cât mai mulţi români respectă măsurile de protecţie sanitară, cu atât sunt necesare mai puţine măsuri de restricţie, a adăugat el.
„Noi nu am avut decât un mic lockdown în perioada stării de urgenţă şi nici atunci nu am închis toate activităţile economice, aşa cum au procedat alte ţări. După trecerea din starea de urgenţă în starea de alertă, au apărut restricţii doar pe câteva domenii, cum sunt evenimentele, activitatea culturală şi restaurantele în spaţii închise”, a amintit liderul PNL, subliniind necesitatea unei legi care să suspende firmele care încalcă în mod repetat normele de protecţie sanitară.
Duminică seară, carantina a fost prelungită cu 72 de ore pentru municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa, din cauza numărului mare de infectări. Mulţi lideri locali au spus că este o decizie politică. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a anunţat că ia în calcul atacarea în instanţă a ordinului DSU de prelungire a carantinării, considerând că este „abuziv”.
În cazul Timişoarei şi a celor patru comune, declară Ludovic Orban, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş nu s-a întrunit majoritatea calificată, iar decizia a fost luată de comandantul acţiunii, Raed Arafat, şi vizează o perioadă de trei zile.