Astăzi este Buna Vestire. Se mănâncă peşte. Tradiţii şi obiceiuri

0

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 25 martie Buna Vestire iar în această zi credincioştii mănâncă peşte nu doar pentru a se hrăni, ci pentru a fi sănătoşi ca peştele tot timpul anului.

„Este un praznic închinat Maicii Domnului care aminteşte de venirea Arhanghelului Gavriil la Fecioara Maria din Nazaret, pentru a-i vesti că a fost aleasă de Dumnezeu să aducă în lume pe Fiul Său, spre mântuirea oamenilor” – (Luca 1, 26-38).

„Şi, venind îngerul în cetatea Nazaret, i-a zis: ,,Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28).

„Nu te teme, Marie, că ai aflat har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema, şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său şi, împărăţia Lui nu va avea sfârşit” – (Luca 1, 30-33).

Tradiţii şi obiceiuri

În popor, sărbătoarea mai este denumită Ziua Cucului sau Blagoştevenia.

„Să-ţi schimbi hainele, înfăţişarea, stilul de viaţă, să fii curat, să fii nou, toate acestea sunt cuprinse în primenire. Obiceiul vechi ţărănesc cerea să fie scoase din casă de Buna Vestire toate hainele ca să se cureţe de miasmele iernii”, spun specialiştii de la Muzeul Ţăranului.

Se crede că în această zi se dezleagă limba tuturor păsărilor, pentru a cânta, dar mai ales a cucului, care a fost toată iarna uliu. Ca să nu-i ia pe nepregătite cântecul cucului şi să le meargă rău tot anul, e bine ca oamenii să aibă în această zi bani la ei, să fie sătui, să nu fie supăraţi şi să nu se certe.

Cine vede prima dată doar o rândunică va fi singur toată vara, iar cel care vede mai multe va avea tovarăşi tot anotimpul cald.

Cine zăreşte prima dată rândunele în această zi este bine să se spele pe faţă cu apă rece sau cu lapte, pentru a nu avea pe faţă pete sau aluniţe.

Se ameninţă pomii fructiferi cu tăierea, ca să dea rod îmbelşugat.

Tot în această zi se scot stupii afară.

Există obiceiul ca de Blagoveştenie să se înconjoare şi să se afume casa şi gospodăriile spre alungarea şerpilor şi a omizilor, spun reprezentanţii Muzeului de Artă Populară Constanţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here