Primul studiu în ţară despre răspunsul imun al organismului la vaccinarea anti-COVID

0

Reţeaua de sănătate „Regina Maria” a anunţat că iniţiază primul studiu care evaluează răspunsul imun al organismului la vaccinarea împotrivă COVID-19.

În primă fază, vor fi testaţi 300 de angajaţi vaccinaţi anti COVID-19.

Măsurarea titrului de anticorpi se va realiza la o săptămână de la a două doză de vaccin şi se va repetă la un interval de 3, respectiv 6 luni, un calendar aplicat şi în procesul de testare a eficienţei vaccinului în studiile clinice. Pentru a urmări evoluţia post-vaccinare, se va măsură nivelul anticorpilor anti-SARS-CoV-2 cu ajutorul uneia dintre cele mai avansate şi performanţe metode de testare imunologică, precizează medicii de la „Regina Maria”.

În prezent, testarea imunologică prin electrochemiluminiscenţă este cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, o tehnologie ultra-sensibilă şi fiabilă. Cu ajutorul acestei metode, pot fi detectaţi cu cea mai mare acurateţe anticorpii specifici anti-SARS-CoV-2. Sensibilitatea acestei metode de testare este de peste 97%, iar specificitatea de 98%, fără a exista interferenţe cu alte tipuri de coronavirus„, declară dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator.

Studiul va permite analizarea în dinamică a evoluţiei nivelului de anticorpi obţinuţi post vaccinare. Acest demers vine în completarea studiului realizat anul trecut de Reţeaua „Regina Maria”, în care a fost investigat răspunsul imun al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Cercetarea a avut loc în perioada august-septembrie 2020 şi a furnizat date importante despre modul în care forma de boală sau vârsta pacienţilor care au trecut prin COVID-19 influenţează dezvoltarea unui răspuns imun detectabil. Rezultatele au indicat faptul că 79% dintre persoanele infectate au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here