UPDATE Ioan Niculae, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Interagro”. A venit vineri în ţară

0

Ioan Niculae fusese plecat din România şi s-a întors cu un avion vineri, urmând a fi dus la penitenciar pentru ispăşirea pedepsei. El a fost dat în urmărire naţională în ziua condamnării pentru că nu a fost găsit acasă, la Zimnicea.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti l-au condamnat definitiv, joi, pe omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, la 5 ani de închisoare cu executare.

El a primit această condamnare pentru acuzaţiile de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Prima sentinţă, la Tribunalul Bucureşti, a fost dată în noiembrie 2018, şi a fost de 3 ani şi 6 luni închisoare. Dar DNA a făcut apel.

Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi al PSD Brăila, a fost achitat în acelaşi dosar, el fiind acuzat de procurori de trafic de influenţă.

Nicoleta Mariana Toncea, soţia lui Ioan Niculae, care conducea grupul Interagro, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, iar un director de la aceeaşi companie, Viorel Bărac, a primit 3 ani şi 6 luni închisoare pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Judecătorii impun Interagro SA o amendă penală de 150.000 lei şi Libarom Agri SRL – de 250.000 lei.

Cei condamnaţi vor plăti alături de firmele implicate câte 3.543.833 lei.

Prejudiciul calculat de ANAF, care s-a constituit parte civilă, este de 11.438.169 lei şi a fost recuperat prin compensare.

Pe scurt, acuzaţiile se referă la faptul că Interagro SA a contractat servicii de materiale promoţionale, trecute în contabilitate la valoarea de 36.245.000 lei, însă bani au fost folosiţi în alte scopuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here