Florin Cîțu: Legea bugetului va fi lansată mâine sau miercuri în dezbatere publică. Ce se întâmplă cu sporurile – VIDEO

0

Premierul Florin Cîțu a declarat în urmă cu puțin timp că proiectul bugetului de stat pentru 2021 va fi pus în dezbatere publică marți sau miercuri și se va fundamenta pe un deficit bugetar de 7% – 7,1% din PIB.

Florin Cîțu a mai spus că proiectul de buget va fi însoțit de mai multe măsuri fiscale ce vor fi promovate fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un poriect de lege.

Referitor la sporuri, Florin Cîțu a menționat că aici se va merge pe o plafonare. Totodată, ministrul a precizat că nu s-a primit programe de restructurare din partea companiilor cu probleme.

„Restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei (managerii companiilor – n.r.) cu un program de restructurare, ori facem ca anul trecut, adică limităm subvențiile doar către companiile profitabile, restul să vină cu program de restructurare”

În urmă cu două zile, prim-ministrul a anunțat că în alcătuirea bugetului pe 2021 va ține seama de oprirea „hemoragiei banului public”  și a anunțat restructurarea companiilor de stat, avertizând că unele dintre acestea s-ar putea să nu supraviețuiască.

„Sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie să spunem stop. Am spus: stop, ajunge, aici oprim această hemoragie a banului public şi bătaia de joc asupra banului public; cheltuielile cu subvenţiile s-au dublat şi acestea în perioada 2016-2020, dar nu am văzut o performanţă mai bună a acestor companii. Din contră, am văzut adâncirea pierderilor. Aşa că aceste companii de stat, care au pierderi, trebuie să vină cu un program de restructurare, dacă vor să mai fie susţinute”, a declarat, sâmbătă, Florin Cîțu.

El a spus că subvenţiile nu vor mai fi la nivelul anului trecut. „Companiile de stat cu pierderi care vor să beneficieze de subvenţii de la buget trebuie să vină cu un program de reformă, de restructurare, care să arate că pot să meargă, să fie pe profit în câţiva ani de zile. Dacă nu, nu vor primi subvenţiile şi vor trebui să se descurce cu banii pe care îi au”, a punctat șeful executivului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here