Ce conţine formularul de exprimare a consimţământului pentru testarea elevilor cu teste rapide antigen

0

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, se recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru este posibil.

Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimţământul. Acesta poate fi descărcat de aici:

În cazul pacientului minor, acordul scris se va obţine de la părinte ori de la reprezentantul legal sau, în lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiată. Prin rudă cea mai apropiată în sensul prezentului alineat se înţelege rudele majore care însoţesc pacientul minor, până la al patrulea grad inclusiv.

Având în vedere riscurile epidemiologice existente în contextul internaţional actual şi necesitatea respectării Ordinului Ministerului Sănătăţii 1410/ 2016 – Norme metodologice de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, părintele are dreptul, nu obligaţia de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19.

Astfel, în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi:
1) cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here