De ce nu sunt bune lămpile UV pentru dezinfecţia şcolilor

0

Utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor în unităţile de învăţământ cu scopul limitării transmiterii COVID-19 nu sunt recomandate, a anunţat, sâmbătă, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, precizează Institutul.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, menţionează sursa citată.

O astfel de tehnologie este folosită în cadrul unităţilor sanitare, pentru dezinfecţia aerului şi suprafeţelor din încăperi.

„Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, se arată într-o informare a INSP.

Pe lângă folosirea produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor în şcoli, OMS recomandă şi o aerisire corespunzătoare a claselor de elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here