Ce restricții dispar după 15 mai. Vela: „Nu va mai fi nevoie de declarație”

0

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seara, într-o întâlnire online cu interbauții, că după data de 15 mai vor fi permise deplasările fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ.

„Puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ. Aşadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteţi sau să nu vă puteţi deplasa”, a spus Vela, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Conform lui Marcel Vela, „există foarte multe zone, cum este și cazul Bucureștiului, care este foarte legat de județul Ilfov. Sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau sau mulți cetățeni care sunt în București, lucrează în București, dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă. Și atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă. Acest lucru nu se întâlnește doar în București ci și în Cluj, Timișoara, Oradea sau alte mari municipii. În acest context am decis că puteți părăsi localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau de județ. Nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus o arie în acest condiții. Nu va exista o limită teritorial-administrativă în cadrul căreia să vă deplasați sau nu”.

Aceast declarație a ministrului de interne contrazice parțial primele informații oferite de oficialități cu privire la „relaxarea” de după 15 mai, inclusiv președintele Iohannis susținând cu câteva zile în urmă că deplasările între licalităție se vor putrea face doar cu restricții.

Totodată, conform ministrului, „după 15 mai declarațiile nu vor mai fi necesare pentru că ne așteptăm la o responsabilitate ca și până acum din partea cetățenilor. Exceptând membri de familie, dacă aveți în plan întâlniri cu prieteni sau alte persoane trebuie să evitați să fiți mai muilt de trei persoane pentru că riscul de contaminare este foarte mare. Trebuie să păstrați, desigur și distanțarea socială”.

Presupunând că statisticile vor rămâne favorabile, Marcel Vela a menționat, conform Lifenews.ro, că există un plan de relaxare în mai multe etape. În 15 mai va urma o primă etapă de relaxare, după care, când vor trece 14 zile și vor fi evaluate situațiile medicale la nivelul întregii țări, va urma o a doua etapă de relaxare, apoi alta în 15 iunie.

Ce se întâmplă cu românii care se întorc în țară din „zonele roșii”

Întrebat fiind când se vor relua zborurile şi dacă se va sta în carantină instituţionalizată la întoarcerea din Marea Britanie, Marcel Vela a explicat că zborurile între România şi alte ţări se vor relua în funcţie de situaţia din ţara respectivă.

„Anglia pentru moment este în zona roşie, în momentul în care va fi în zona galbenă, nu veţi mai sta în carantină, se va impune izolarea la domiciliu. Dacă Anglia va rămâne încă două săptămâni, o lună ân zona roșie, atunci carantina este o metodă prin care epidemiologii susțin că se pot opri cât mai eficient infecțiile cu coronavirus în rândul cetățenilor care locuiesc în România”, a spus ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here