Armata va primi, pentru al cincilea an consecutiv, două procente din PIB

0

Bugetul Ministerului Apărării propus pentru anul 2021 prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB.

Aceşti bani vor reprezenta, potrivit ministerului, plăţi directe sau indirecte către furnizori din economia naţională care pot depăşi 2,5 miliarde de lei; investiţii în infrastructură de aproape 800 milioane lei, investiţii în sistemul medical militar, în cercetare în domeniul medical (Institutul ‘Cantacuzino’) şi în învăţământul superior din reţeaua MApN: peste 263 milioane lei.

Angajamentul privind investiţiile pentru apărare adoptat la nivelul NATO prevede, pe lângă un prag minim de 2% din PIB pentru apărare, o alocare de cel puţin 20% din buget pentru echipamente majore. 2021 este al şaselea an în care România depăşeşte acest prag, procentul pentru 2021 fiind de 23,6%.

MApN precizează că anul trecut a efectuat plăţi directe către operatori din economia naţională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei şi plăţi de aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori companii din industria românească.

Principalele programe de înzestrare în 2021 care se realizează prin implicarea de operatori economici din România:

în derulare: Transportor blindat pentru trupe TBT PIRANHA V; Platforme de transport auto, multifuncţionale pe roţi; Modernizarea avioanelor IAR-99; Avion multirol F-16;

în proces de finalizare şi semnare contracte: Corvetă multifuncţională; Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă SIML;

proceduri de achiziţii în derulare pentru: sisteme UAS; sisteme C4I cu capabilităţi ISTAR; sisteme ISR; autovehicule tactice blindate de tip uşor – ATBTU; echipamente şi sisteme CBRN; sisteme de campare.

Cheltuielile cu infrastructura în 2021, de 815 milioane lei, includ investiţii de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar şi cofinanţarea unor proiecte din Programul NATO de Investiţii în Securitate – NSIP (circa 15,5 milioane lei), precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei) – toate referitoare la mai multe baze militare.

La Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar „Cantacuzino”, în anul 2021 sunt alocate fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii specifice – credite bugetare în valoare de peste 28 milioane lei şi angajamente de aproape 47 milioane lei.

Alte finanţări sunt în zona achiziţiilor de echipamente esenţiale, în valoare totală de 3,5 milioane lei, dar şi fonduri pentru activitatea de combatere a răspândirii COVID19 prin activităţile specifice de testare RT-PCR, în principal consum de reactivi şi materiale sanitare – 12,5 milioane lei.

Sunt câteva proiecte care vor fi finanţate în cercetare: „Imuno 1 – Orostim” – 1,4 milioane lei, „Imuno 2 – Polidin” – 1,6 milioane lei, Good Laboratory Practice – 500.000 lei şi Anatoxina tetanică – 320.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here