Valoarea beneficiilor obţinute din negocierile consumatori-bănci/IFN în cei cinci ani de activitate ai Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a depăşit 4 milioane de euro şi numai în 2020 beneficiile totale rezultate din negocierile consumatori-bănci au depăşit 1,3 milioane de euro, fiind cele mai mari din cei cinci ani de activitate, au anunțat ieri reprezentanții CSALB.
Numărul cererilor conforme înregistrate în 2020 marchează o creştere cu aproximativ 18% în raport cu anul 2019. Numărul dosarelor (cereri acceptate de bănci/IFN spre negociere în 2020 faţă de 2019) înregistrează o scădere de 14 procente. Numărul cererilor soluţionate amiabil în 2020 (direct de părţi, dar după sesizarea CSALB) a înregistrat o creştere cu 32% faţă de anul anterior.
Procentul cererilor clasate din total a scăzut la 28% în 2020 (de la 31% în 2019 şi 45% în 2018). Multe cereri au fost clasate din motive obiective. Astfel, 435 cereri au fost respinse de bănci pentru că se refereau la radierea din Biroul de Credit, erau solicitări referitoare la creditele de tip ”Prima Casă”, prima de stat, creanţe cesionate, adică se refereau la situaţii pentru care există legislaţii speciale. În cazul a 260 de cereri clasate de bănci considerăm că motivele de respingere invocate sunt nejustificate, arată CSALB.
Cu ce se ocupă CSALB?
CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare.
Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul Centrului.
Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator.
CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă.
Păunescu, despre amânarea ratelor: „Sunt oameni care încă nu şi-au revenit din perspectivă financiară”
Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare din cadrul CSALB, a menționat, ieri, că această amânare la plata ratelor este un paleativ, o soluţie temporară.
„Este, practic, o amânare, de multe ori a unui deznodământ destul de nefericit. Sunt oameni care încă nu şi-au revenit din perspectivă financiară, oameni care nu şi-au găsit încă un loc de muncă sau cărora nu le-au crescut salariile la nivelul pe care l-au avut la momentul în care au încheiat contractele de credit. Câteva procente adăugate la rata de credit înseamnă foarte mult în economia cheltuielilor familiale”, a afirmat Păunescu.
Consumatorii pot considera că soluţia generală, pentru orice problemă întâmpină în relaţia cu banca sau IFN-ul, este solicitarea unei negocieri cu instituţia financiară, în cadrul CSALB.
„Consumatorii trebuie să fie atenţi la costurile asociate amânării ratelor! Cei care nu se încadrează în condiţiile Ordonanţei (au restanţe, au depăşit termenul de 9 luni, au contractul de credit semnat după 30 martie 2020) sau constată de pe acum că nu vor putea plăti rata după expirarea perioadei de amânare se pot adresa CSALB. Important este să nu înregistreze întârzieri la plată în raport cu banca! În plus, moratoriile legislative oferă soluţionare standard pentru toţi consumatorii. Soluţiile obţinute în cadrul CSALB sunt personalizate. De aceea, nu trebuie să compare propria situaţie cu soluţiile obţinute de alţi consumatori, ci să solicite în cadrul negocierilor o rezolvare adaptată propriilor nevoi”, adaugă reprezentanţii CSALB.
Alexandru Păunescu a ținut să menționeze că „potrivit legii, există în continuare obligaţii de plată care sunt, într-adevăr, amânate, dar care vor fi adăugate la rata pe care o plăteau iniţial înainte de solicitarea amânării, de moratoriu. Unii dintre consumatori riscă să fie luaţi prin surprindere de faptul că le va creşte rata cu câteva procente”.