SUA: Biden, confirmat în funcţia de preşedinte. Ţara e în stare de şoc în urma violenţelor de la Capitoliu. Patru morţi

0

Congresul Statelor Unite a confirmat oficial, joi, victoria democratului Joe Biden în urma scrutinului american din 3 noiembrie, ceremonia de învestire în funcţie fiind programată pentru 20 ianuarie. Susţinătorii lui Donald Trump, preşedinte în funcţie, au declanşat o serie de violenţe miercuri, reuşit să pătrundă şi în clădirea Congresului, care au dus şi la pierderea de vieţi omeneşti.

Vicepreşedintele republican în exerciţiu Mike Pence a anunţat rezultatul oficial al votului: 306 de mari electori pentru Biden, 232 pentru Donald Trump. Pragul minim era de 270.

Susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt miercuri clădirea Congresului pentru a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale, ceea ce au şi reuşit. Seara, însă, au fost reluate discuţiile şi obiecţiile republicanilor au fost respinse.

Toate acestea se întâmplă în contextul în care Donald Trump refuză să accepte înfrângerea şi vorbeşte de conspiraţii împotriva sa.

La Washington au fost trimişi militari de la Garda Naţională şi a fost instituită stare de urgenţă pentru 15 zile.

Potrivit agenţiilor de presă, o femeie a fost împuşcată mortal în Capitoliu de poliţişti, iar alte trei şi-au pierdut viaţa pe fondul violenţelor.

În tot acest timp, Trump le-a transmis susţinătorilor săi ”se întoarcă acasă”, dar a făcut din nou referire la „durerea” pierderii alegerilor, care au fost „furate”. Facebook şi Twitter au luat măsuri drastice în privinţa conturilor lui Trump. Facebook i-a retras mesajul video, întrucât ar fi amplificat violenţele, şi l-a blocat pentru 24 de ore. Iar Twitter a anunţat că i-ar putea fi şters contul permanent.

Joe Biden i-a cerut lui Trump să pună capăt violenţelor.

Mai mulţi republicani au denunţat actele de violenţă din Capitală, printre care şi George W. Bush, fostul preşedinte al SUA, care a spus că sunt acţiuni dintr-o „ţară bananieră”.

Pentru Barack Obama, ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu este ”un moment de ruşine şi oprobriu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here