Hotnews.ro: Tot ce trebuie să știi despre amânarea ratelor

0

Hotărârea de Guvern privind procedura de amânare a ratelor la credite încă nu a apărut în Monitorul Oficial, deși a fost adoptată de Guvern. Au intervenit unele modificări față de proiectul pus inițial în dezbatere, conform reprezentanților Ministerului Finanțelor, informează Hotnews.ro

Potrivit sursei citate, sunt patru modificări importante față de varianta inițială.

1. A fost eliminată mențiunea că după data de 1 ianuarie 2021 clientul are posibilitatea de a obține o singură dată suspendarea obligațiilor de plată, existând posibilitatea de a depune mai multe cereri în condițiile respectării celorlalte criterii.

2. A fost eliminată mențiunea prin care băncile puteau modifica data de scadență lunară a ratei cu menținerea numărului total de 60 de rate lunare egale sau posibilitatea să acorde o perioadă limitată de grație la plata ratelor lunare, suplimentară celor 60 de rate lunare egale de plată a dobânzii, dar care nu va fi acoperită de scrisoarea de garanție de stat.

3. A fost eliminată mențiunea că în situația în care pe perioada celor 60 luni de eșalonare a plății dobânzilor, clientul va aplica pentru Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Perioada de eșalonare la plată a obligațiilor rămase corespunzător celor 60 luni de eșalonare a plății dobânzilor potrivit OUG 37/2020 se va prelungi corespunzător.

4. A fost modificată data de 30 martie 2021 în 31 martie 2021 până la care creditorul trebuie să transmită răspunsul debitorului, corelat cu prevederile din norma primară.

La finele anului trecut, premierul Florin Cîţu anunța că Guvernul a adoptat OUG care permite amânarea ratelor, pentur cei care nu şi-au amânat deja ratele timp de nouă luni, iar solicitările vor putea făcute până la 15 martie 2021.

Conform news.ro, perioada totală pentru care se poate solicita amânarea plăţii ratelor este de 9 luni.

ATENȚIE la costurile amânării ratelor la credite!

Amânarea ratelor la creditele contractate până pe data de 30 martie 2020 este posibilă şi în acest an, iar Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) atrate atenţia asupra costurilor amânării ratelor.

”Decizia amânării ratelor trebuie luată după o informare riguroasă”, atrag atenția reprezentanții CSALB.

Ratele din perioada de amânare nu se şterg şi nici măcar nu sunt ‘îngheţate’, ci vor fi adăugate la efortul de plată după expirarea acestei perioade de amânare.

Potrivit calculelor comparatorului bancar FinZoom.ro, ratele pentru creditele ipotecare vor fi cu până la 13 procente mai mari, iar cele pentru creditele de nevoi personale vor creşte cu aproximativ 6%.

Consumatorul care solicită amânarea ratelor trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:
– să nu aibă restanţe la plata creditului;
– să depună o cerere la bancă până pe data de 15 martie 2021;
– să facă dovada diminuării veniturilor ca urmare a pandemiei şi, foarte important, amânarea ratelor să nu depăşească 9 luni cumulate în anii 2020 şi 2021.

„Cu alte cuvinte, dacă a beneficiat deja de o amânare a ratelor pentru 9 luni în 2020, consumatorul nu mai poate solicita încă o amânare”, spun reprezentanţii CSALB.

Potrivit acestora, dacă problemele financiare ale unor consumatori persistă chiar şi după o amânare de 9 luni a plăţii ratelor ori consumatorul realizează că îi va fi imposibil să plătească noile rate chiar în timpul perioadei de amânare, ei trebuie să se adreseze imediat CSALB pentru a solicita o negociere cu banca pe alte aspecte ale contractului (dobânzi, comisioane, sold, monedă etc.) astfel încât să evite intrarea în incapacitate de plată şi consecinţele penalizatoare impuse de instituţia de credit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here