„Nu cred că în toată istoria Senatului de după anul 1989 a mai existat o asemenea situație, în care o persoană cu handicap să fie trasă pe linie moartă de către oameni cu interese din Senat”, spune Gheorghe Aștileanu, renumit pictor român, care de aproape 38 de ani se află imobilizat într-un scaun cu rotile.
Artistul Gheorghe Aștileanu a fost și este implicat, de foarte multă vreme, în lupta pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din România, iar acum trece printr-o dramă suplimentară, din cauză că – de mai multe luni – nu i-a fost confirmat un nou mandat de vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare. În urma audierilor desfășurate în urma concursului organizat de Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, pentru funcția de vicepreședinte, Aștileanu a obținut 10 voturi din 10, dar validarea sa a rămas într-un dureros stand-by, conform gandul.ro
Gheorghe Aștileanu consideră că această tergiversare nu înseamnă altceva decât tragerea sa ”pe linie moartă”, aflându-se chiar în pericolul de a fi evacuat din locuință.
”Pe data de 1 Decembrie 2020 – Ziua Națională a României – s-au împlinit 5 luni de când am câștigat – după mult timp de așteptare – audierea și concursul organizat de către Comisia Drepturile Omului din Senat, pentru funcția de vicepreședinte la Consiliul de Monitorizare privind implementarea Convenției ONU pentru persoanele cu dizabilități (n.red. – Legea nr. 8/2016)”, spune artistul.
”În campania electorală pentru alegerile parlamentare s-a vorbit despre noi kilometri de autostradă, despre Covid-19,despre noi locuri de muncă, despre multe promisiuni noi, dar vechi, însă nu s-a spus nimic și nici nu s-a promis nimic pentru cele peste 800.000 de persoane cu dizabilități și 160.000 de însoțitori din România. Puțin mai multă atenție spre acești aproape un milion de români!”
Viața bate filmul
La doar 19 ani, un accident stupid i-a schimbat viața pentru totdeauna. Gheorghe Aștileanu se afla la cimitir, pentru a pune un buchet de flori pe mormântului bunicului său, însă un monument funerar s-a prăbușit peste el, lăsându-l paralizat de la mijloc în jos. A urmat o lungă și grea perioadă de recuperare, însă a găsit – prin credinţa în Dumnezeu – puterea de a trece mai departe. A început să picteze, iar arta a devenit vitală pentru el.
De peste 37 de ani, sunt – în urma unui foarte stupid accident – o persoană cu dizabilități/handicap grav, și îmi trăiesc și desfășor activitatea și viața cu ajutorul unui fotoliu rulant, acumulând o experiență de viață pe care am pus-o în slujba artei, dar și a persoanelor cu dizabilități din România”, spunea, luna trecută, pentru gandul.ro, Gheorghe Aștileanu.
Clujeanul Gheorghe Aştileanu a fost primul român cu handicap care a candidat la o funcţie publică. În anul 2000 a intrat în cursa pentru funcţia de primar al Clujului, fără a avea vreo susţinere politică. În anul 2009, a realizat că trebuie să schimbe ceva în orasul său natal şi a intrat in competitie din nou. Nu a fost ales primar, însă, categoric, are de partea lui încrederea și admirația clujenilor.
Gheorghe Aștileanu este membru al Uniunii Artiştilor Plastişi din România, doctorand în Arte Vizuale și Președintele Fundației ”Gheorghe Aştileanu” din București.
”Dacă batjocura la adresa mea continuă, voi acționa Statul Român în judecată”
Gheorghe Aștileanu a deținut mandatul de vicepreședinte – cu rang de subsecretar de stat – al Consiliului de Monitorizare între 26 aprilie 2016 – 26 aprilie 2020. În perioada Stării de Urgență, nu a putut beneficia de prelungirea mandatului ce urma să expire la data de 26 aprilie 2020.
”După ce Comisia Drepturile Omului din Senat a organizat concursul, am așteptat cu speranță primul plen pentru validarea sau invalidarea numirii mele în Plenul Senatului. Primul plen al Senatului, după câștigarea concursului, a fost chiar pe data de 7 iulie, însă eu am fost tras pe linie moartă. Atât de moartă încât doar la presiunea unui grup de senatori am fost introdus pe data de 11 noiembrie pe ordinea de zi, știindu-se ca oricum nu va exista cvorum, iar numirea mea va fi amânată la nesfârșit”, acuză Gheorghe Aștileanu.
Aflat într-o situație extrem de dificilă – ”Trăiesc ca un condamnat la moarte care nu știe când va fi ziua execuției” –, Gheorghe Aștileanu solicită un control asupra activității Biroului Permanent al Senatului.
”Sunt totuși curios de ce Consiliul de Monitorizare nu are de peste 7 luni vicepreședinte și de ce a trebuit să fie creată această inutilă situație, mai ales în această perioadă de criză pandemică. Nu există nici un motiv sau argument temeinic pentru aceasta tergiversare! În România, orice este posibil! Doar votul online în cazul meu nu a fost posibil în ciuda pandemiei existente”, consideră Gheorghe Aștileanu.
Gheorghe Aștileanu a trimis, de altfel, o sesizare către Renate Weber, Avocatul Poporului, în care menționează că – în lipsa validării sale ca vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare privind implementarea Convenției ONU pentru persoanele cu dizabilități – nu își poate prelungi contractul de închiriere la RAAPPS – SAIFI, riscă să fie evacuat și, mai mult, nici nu poate beneficia de actul medical și de tratamentul ambulatoriu atât de necesar.
Absența unui nou contract încheiat cu RAAPPS – SAIFI atrage după sine un întreg lanț al problemelor cotidiene, Gheoghe Aștileanu neputându-și prelungi viza de flotant și pierzând drepturile financiare care se cuvin fiecărui însoțitor. ”Totul este în aer”, scrie Aștileanu în sesizarea către Avocatul Poporului, iar ”umilința” este o constantă a fiecărei zile.
”Fără validarea din plenul Senatului, nu pot beneficia de drepturile care mi se cuvin legal, nu îmi pot prelungi contractul de închiriere la RAAPPS – SAIFI (cu mari eforturi financiare sunt la zi cu cheltuielile de 6 luni), nu îmi pot prelungi viza de ședere, pierd drepturile financiare cuvenite pentru însoțitor, nu pot beneficia de actul medical și tratament ambulatoriu (merg la spital din 3 in 3 săptămâni pentru schimbarea unei sonde/cistofix abdominale) etc. Am ajuns să fiu umilit și pus pe drumuri de către cei de la Direcția Evidența populației Sector 1 care nu vor să îmi prelungească viza de ședere fără un nou contract, și de la 27 octombrie 2020 când îmi încetează contractul de închiriere, risc să fiu evacuat din casa RAPPS. Resursele financiare s-au epuizat, totul este în aer și nu îmi rămâne decât să caut să informez presa și instituțiile din țară si străinătate să aleg data când voi fi nevoit pur și simplu nevoit să intru în greva foamei la domiciliu sau în stradă. Poate e singura cale de informare a opiniei publice și a deblocării situației. Știu că îmi risc sănătatea care e fragilă și chiar viața, mai ales acum în condițiile pandemiei, dar trebuie să îmi salvez demnitatea și drepturile care mi se cuvin pe merit și nu văd altă soluție! E soluția disperării nu a șantajului emoțional!”, a scris Gheorghe Aștileanu către Avocatul Poporului.
Validarea ca vicepreședinte al Consiliului de Monitorizare este blocată ”abuziv și nejustificat”, consideră Gheorghe Aștileanu, iar situația aceasta ar trebui rezolvată ”în regim de urgență”.
”Nu pot să mai admit umilința oferită de Senat și de alte instituții pentru faptul că această numire este pur și simplu blocată total abuziv și nejustificat, scuza fiind evident pandemia. Însă tot pandemia cu riscurile sale, nu-i oprește pe senatori să-si ridice îndemnizațiile. Am avut răbdare și înțelegere 4 luni, dar și răbdarea și umilință și suferința au o limită sau un prag. S-a preferat ținerea mea pe tușă pe care cu toată bunăvoința nu o înțeleg și nici nu o accept! Am avocați în familie și cred că dacă nu se rezolvă situația regim de urgență și de criză, va deveni un caz în toată media. Depinde mult de evoluția situației, dar dacă batjocura la adresa mea continuă voi acționa Statul Român în judecată și voi lupta până mi se va face dreptate!”, avertizează Gheorghe Aștileanu.
Sursa: gandul.ro