Prefectura Capitalei – Reguli la slujbele de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează şi pentru vizitele la domiciliu

0

Prefectura Capitalei a găzduit, luni, o evaluare a condiţiilor în care pot avea loc tradiţiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou şi prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul, la care au participat reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică Bucureşti şi ai Episcopiei Bucureşti.

Prefectul Traian Berbeceanu a reafirmat că se impune acordarea unei atenţii sporite respectării normelor deja existente, pentru a întâmpina sărbătorile într-un climat de siguranţă.

În cadrul întâlnirii, având în vedere dimensiunea eparhiei, Arhiepiscopia Bucureştilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale.

Astfel, clericii sunt îndemnaţi să intensifice pastoraţia individuală răspunzând solicitărilor enoriaşilor prin oficierea unor sfeştanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor. S-a menţionat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioşi, poate alege alte metode pastorale.

În exteriorul locaşului de cult, credincioşii se pot întâlni cu preoţii bisericii care le pot oferi un dar pastoral. Clerici care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Naşterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să ţină cont de următoarele recomandări:

  • se va alege o singură perioadă: ori înainte de Naşterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeaşi parohie.
  • opţiunea va fi transmisă protopopului şi va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.

Întrucât aceste vizite sunt un prilej unic de pastoraţie, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi făcute doar de preotul de parohie/sector pastoral. În desfăşurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorităţi: clericii şi cântăreţii vor purta mască sanitară şi mănuşi şi se va respecta distanţa de 1,5 m. Nu se va intra în casele enoriaşilor, decât la cererea insistentă a acestora.

Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Reprezentantul Bisericii Catolice a menţionat că Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun se va oficia la ora 20.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here