Digitalizare pe calea ferată – Grup Feroviar Român a implementat 20 de soluţii IT şi lucrează la alte 18 aplicaţii. Cum sunt monitorizate garniturile

0

Grup Feroviar Român (GFR) anunţă că îşi intensifică activitatea de dezvoltare de soluţii IT şi are în vedere noi aplicaţii, în contextul în care pandemia de coronavirus a accelerat tendinţa de digitalizare în majoritatea industriilor.

„Este ceea ce noi am anticipat încă de la început, investind în mod constant timp şi resurse pentru activitatea internă de dezvoltare de aplicaţii IT. Având în vedere necesităţile uriaşe în această direcţie, GFR a început să îşi dezvolte propriile capacităţi în domeniul software. O contribuţie importantă o are şi Institutul de Tehnică de Calcul (ITC), parte a Grupului GRAMPET din 2008. În ultimii ani, am implementat aproape 20 de soluţii digitale, marea majoritate în premieră pentru piaţa din România, care ne-au simplificat şi eficientizat substanţial activităţile din plan operaţional şi comercial”, spune Gruia Stoica, preşedintele şi fondatorul Grupului GRAMPET.

Aplicaţia Shunting Expert, dezvoltată de GFR şi lansată în urmă cu doi ani, este în prezent folosită sau se află în curs de implementare în toate marile rafinării din România.

Cum funcţionează

Sistemul monitorizează şi controlează în timp real poziţia geografică a vagoanelor manevrate pe imensele dispozitive de linii specifice rafinăriilor, precum şi statusurile comerciale şi tehnice ale acestora. Aplicaţia facilitează şi intermediază deciziile luate de coordonatorul operaţiunilor de manevră. Acurateţea datelor furnizate generează beneficii operaţionale importante, îmbunătăţind procesele decizionale, utilizarea resurselor şi compensând lipsa de personal acolo unde este cazul.

„Calitatea deciziilor în exploatarea feroviară depinde în mod esenţial de calitatea informaţiilor, care, în cazul nostru, se referă la linia la care se află vagonul ce trebuie manevrat, poziţia pe linie a vagonului, starea acestuia, gradul de umplere al liniilor la care se face manevra”, explică Amedeo Neculcea, director general adjunct al Grup Feroviar Român.

Cea mai recentă soluţie IT implementată de GFR în luna iulie este Perform.Expert

„Vorbim despre crearea unui concept care se bazează pe un nou indicator de performanţă pentru departamentul de Exploatare, care se măsoară în timp real şi se actualizează la fiecare cinci minute (Parcursul Operaţional Zilnic), cu ajutorul datelor privind circulaţia trenurilor transmise de CFR SA de pe întreaga reţea de cale ferată”, arată Amedeo Neculcea.

În perioada de probă a sistemului, din iulie până în septembrie, viteza comercială a mărfii transportate a crescut cu 15%. Mai mult decât atât, în luna septembrie s-a înregistrat şi un record de viteză pentru ultimii 10 ani, spun reprezentanţii companei.

O aplicaţie care va fi lansată anul viitor colectează în timp real date din cea mai mare parte a aplicaţiilor existente (informaţii despre trenuri, vagoane, locomotive, personalul de deservire a trenurilor, programul de circulaţie, etc.), oferind decidenţilor informaţii de ansamblu, cu posibilitatea focalizării pe detalii referitoare la procesul de exploatare în curs şi previzionat.

În paralel, toţi marii jucători din domeniul produselor petroliere folosesc în acest moment Scrisoarea de Trăsura Electronică, care a înlocuit aproximativ 90% din contractele de transport ale companiei GFR în format pe hârtie, transferând online întreaga activitate de editare, gestionare şi urmărire a transporturilor pe care le efectuează pentru parteneri şi clienţi.

Totodată, aplicaţia Comanda Personalului de Deservire a Trenurilor (CPDT) este un instrument excelent pe care GFR îl utilizează pentru asigurarea adecvată a resurselor umane operaţionale, necesare deplasării fără întrerupere a trenurilor. Această aplicaţie are o vechime de aproape 10 ani şi serveşte şi ca platformă de pregătire a tinerilor ingineri care au oportunitatea să înveţe în mod practic despre programarea trenurilor, geografia reţelei şi principalele procese de luare a deciziilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here