De ce e nevoie de consolidare? TOP cele mai însemnate cutremure din acest an

0
Rescue workers and local people try to save residents trapped in the debris of a collapsed building, in Izmir, Turkey, Friday, Oct. 30, 2020. A strong earthquake struck Friday in the Aegean Sea between the Turkish coast and the Greek island of Samos, collapsing buildings in the city of Izmir in western Turkey, and officials said at least six people were killed and scores were injured.(AP Photo/Ismail Gokmen)

România are un potenţial seismic ridicat. Teoretic, în orice moment se poate produce un cutremur cu urmări devastatoare. Cel puțin asta arată istoria, din care nu prea suntem capabili să învățăm.

A trecut aproape o jumătate de mileniu de când în cronici au început să fie descrise seisme de mare intensitate, care au lăsat în urmă mii de victime. Totuși, în amănunt sunt cunoscute efectele teribile ale cutremurelor din ultimul secol. Motivul este simplu: societatea s-a dezvoltat, iar în peisajul marilor orașe au apărut clădiri foarte înalte. Pe lângă acestea sunt multe clădiri vechi care necesită lucrări de reconsolidare. Prin urmare, clădiri emblematice au fost puse la pământ, iar mii de oameni și-au pierdut viața.

Bucureștiul, vulnerabil în fața unui cutremur major

În București există peste 30.000 de clădiri construite înainte de 1940, fără nici o proiectare specific antiseismică. În ultimii 25 de ani, 856 de clădiri au fost expertizate și încadrate în clase de risc seismic în București. Dintre acestea, peste 350 au fost încadrate în clasa I de risc. Toate aceste date explică necesitatea înființării Companiei Municipale Consolidări, Primăria Capitalei propunându-și ca, în cel mai scurt timp, să consolideze și să restaureze cele mai vulnerabile clădiri în fața unui cutremur.   

Cele mai însemnate cutremure din acest an care au avut loc în lume

Vă prezentăm mai jos o lista cu cele mai periculoase evenimente care au avut loc de la începutul anului și până în prezent.

25 ianuarie – Un număr de 41 de persoane au murit, peste o mie au fost rănite şi mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma unui seism produs în estul Turciei. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 km de capitala Ankara, şi a fost urmat de zeci de replici. A fost resimţit şi în Siria şi în Iran. 

13 februarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în larg, la 99 km sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicţia Rusiei.

20 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 km sub fundul Pacificului, la mai puţin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.

29 aprilie – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 km sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 2 km.

15 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată şi slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanţei dintre oraşele Reno şi Las Vegas.

21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 km sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.

18 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 km nord-est de oraşul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 km.

23 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 km de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a fost resimţit în mai multe zone ale ţării şi s-a activat alerta seismică în capitală. Autorităţile americane au difuzat o alertă de tsunami şi pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador şi Honduras. Alerta a vizat o suprafaţă de 1.000 de km în jurul epicentrului mişcării telurice.

17 iulie – Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Papua Noua Guinee iar un avertisment de „valuri tsunami periculoase” a fost emis pentru regiunile de coastă pe o rază de 300 km, în largul localităţii Wau din estul arhipelagului. Seismul s-a produs la o adâncime de 85,2 km şi a lovit coasta de sud-est în largul localităţii. Cutremurul s-a produs la câteva sute de kilometri nord-est de capitala Port Moresby.

18 august – Un seism de magnitudine 6,7 şi de slabă adâncime a lovit centrul Filipinelor, dar nu a declanşat o alertă de tsunami

21 august – Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în Marea Banda, în largul Indoneziei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 640 de kilometri, fiind estimat iniţial cu magnitudinea de 6,6.

1 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în zona coastei de nord a Chile, fiind raportate daune şi alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului.

15 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,4 pe scara Ritcher s-a produs în peninsula Kamceatka, în Rusia.

1 octombrie – Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga din Pacific

20 octombrie – O alertă de tsunami a fost declanşată în Alaska în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 în largul coastelor acestui stat american. Cutremurul, evaluat iniţial la 7,4 grade, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.

30 octombrie – Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs în Marea Egee şi a fost resimţit atât în Turcia, cât şi în Grecia. Seismul s-a produs în jurul orei 11.50 GMT şi a fost resimţit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee şi în partea nord-vestică a Mării Marmara.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here