UPDATE Cel mai important proiect imobiliar din București, pe masa CCR. Și Comisia Europeană verifică legea

0

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar împreună cu grupul Iulius, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu.

UPDATE: Oficialii CCR a decis să amâne pentru săptămâna viitoare luarea unei poziții

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 2 septembrie, un proiect de lege care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de 46 hectare de la Romexpo.

Conform acestui proiect de lege, Camera de Comerţ beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo, informează Agerpres.

Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele. 

De ce au făcut sesizarea la CCR USR și UDMR

Potrivit USR, legea încalcă principiul bicameralismului. „În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator”.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul Cristina Prună, membră în Comisia pentru industrii şi servici,într-un comunicat citat de Agerpres.

Cine a făcut plângere la Bruxelles

În urmă cu câteva zile, ziarul Libertatea informa că Executivul european a solicitat autorităților române informații despre legea prin care terenuri de 300 de milioane de euro sunt acordate gratuit Camerei de Comerț și Industrie a României.

Acțiunea Comisiei Europene este o reacție la o petiție depusă de grupul Nepi Rockastle, care acuză că actul normativ favorizează grupul Iulius.

Analiza este în stadiu incipient și nu este clar cât va dura și nici ce finalitate va avea. În cel mai rău caz, Comisia poate declanșa procedură de infringement împotriva României, după care poate da țara noastră în judecată la Curtea Europeană de Justiție.

Trebuie menționat faptul că grupul NEPI „se simte amenințat” de colosul pe care grupul Iulius împreună cu CCIR vrea sa-l dezvolte la Romexpo. Asta pentru că NEPI deține la rândul său mai multe centre comerciale din țară, iar în București deține Mega Mall și Promenada.

Iulian Dascălu, cel mai mare dezvoltator de mall-uri din România, vrea să cucerească Bucureștiul

La rânsul său, Grupul Iulius susține că nu primește niciun ajutor de stat și că acuzațiile fondului imobiliar NEPI Rockastle, care a reclamat la Comisia Europeană legea privind terenurile de la Romexpo, sunt eronate și dezinformează opinia publică, conform Libertatea.

“Dacă există un astfel de demers inițiat de NEPI Rockcastle, asocierea cu grupul Iulius este eronată și neaplicabilă, întrucât grupul Iulius nu are nicio calitate sau implicare în demersul legislativ la care se face referire”, susțin reprezentanții grupului Iulius.

Msai mult, reprezentanții grupului controlat de omul de afaceri ieșean spun că Iulius Grup va plăti pentru folosirea terenului sume calculate la valoarea pieței.

“Pentru o corectă informare a opiniei publice, facem precizarea fermă că grupul Iulius va plăti o taxă de superficie pentru utilizarea terenului, la valoarea de piață și în conformitate cu prevederile contractuale care vor fi agreate în parteneriatul cu CCIR, după ce va fi stabilit statutul juridic al terenului”, mai scrie Libertatea.

Cine este Iulian Dascălu și cum a schimbat mall-urile Iulius marile orașe din România

În 2000, când Iulian Dascălu a deschis Iulius Mall în Iași, cu 38.000 de metri pătrați și 210 magazine, în România mai exista un singur complex comercial similar, București Mall al turcilor de la Anchor Grup, conform TOPANTREPRENORI.RO

Omul de afaceri a simțit însă potențialul acestui tip de afacere și, cu ajutorul banilor obținuți din chirii, dar și al unor credite bancare deloc mici, a continuat să se extindă. Au fost deschise, pe rând, malluri sub același brand în Timișoara (2005, extins succesiv până la 178.000 de metri pătrați), Cluj Napoca (2007, 147.000 de metri pătrați, incluzând birouri clasa A) și Suceava (2008, 70.000 de metri pătrați).

Însă perla coroanei este ansamblul multifuncțional Palas din Iași, inaugurat în 2012 după o investiție de 265 de milioane de euro.

Palas, situat în centrul orașului, în spatele Palatului Culturii, cuprinde 270.000 de metri pătrați de magazine, restaurante, spații de birouri, zone de relaxare și petrecere a timpului liber, dar și un hotel. „Este o investiție pentru toată zona Moldovei, la două ore de mers cu mașina, adică inclusiv pentru Chișinău. Ne-am convins că multă lume din Republica Moldova ne cunoaște proiectul”, explica Dascălu la momentul deschiderii.

Planuri grandioase

În 2018, antreprenorul a continuat investiţia de la Timişoara, după ce, în 2017, a livrat pe piaţă două din cele şapte clădiri de birouri clasa A pe care le va include ansamblul Openville la finalizarea celor două faze de dezvoltare. Clădirile au o suprafaţă închiriabilă de 31.000 mp şi sunt închiriate 100% de companii din domeniul IT, automotive şi outsourcing.

Tot în ansamblul Openville, în 2018 a fost finalizată investiţia în valoare de peste 12,6 milioane de euro în prima parcare supraetajată din Timişoara, cu o capacitate de peste 910 locuri, informa TOPANTREPRENORI.RO

Mai mult, în această primăvară, au fost demarate lucrările de construcţie la o nouă parcare subterană, cu peste 580 de locuri, la un pasaj subteran destinat traficului auto, precum şi la UBC 0, care va fi cea mai înaltă clădire de birouri din România (155 de metri înălţime şi 27 de etaje). UBC 0 va avea 52.000 mp închiriabili de spaţii de birouri, magazine şi restaurante la demisol şi parter, iar la etajul întâi se vor regăsi şapte săli pentru conferinţe şi evenimente corporate.

Mai multe informatii despre Iulian Dascălu gasiți pe TOPANTREPRENORI.RO

Iulian Dascălu a absolvit două facultăți, finanțe-contabilitate, respectiv economie și administrarea afacerilor. Asta ar putea explica, în parte, modul în care antreprenorul a reușit, de-a lungul anilor, să jongleze cu proiecte de zeci și sute de milioane de euro și cu credite cu opt zerouri chiar și în perioade mai puțin faste pentru economia autohtonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here