Când va fi căldură în caloriferele bucureştenilor? A fost semnat un contract cu bani europeni pentru reabilitarea sistemului de termoficare

0

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat, marţi, un contract pentru reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti din fonduri europene.

A fost prezent şi premierul Ludovic Orban, care a anunţat proiecte comune între Primăria Capitalei şi Guvern în toate domeniile importante – mediu, mobilitate urbană, sănătate, energie termică.

„Producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, dacă nu şi mai puţin, iar pierderile pe reţeaua primară, pe reţeaua principală şi pe reţelele secundare sunt uriaşe. De asemenea, există pierderi în cadrul clădirilor, pierderi prin pereţi, prin ferestre, care duc randamentul sistemului de producere şi furnizare a energiei termice la o cifră care face extrem de ineficientă exploatarea acestui sistem de termoficare public. Obiectivul nostru este să sprijinim Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creşterea eficienţei, creşterea randamentului în funcţionarea sistemului de alimentare cu căldură şi cu apă caldă a bucureştenilor”, a declarat Ludovic Orban.

Pentru săptămâna viitoare, la Ministerul Economiei, şeful Executivului a promis discuţii despre investiţiile la ELCEN pentru creşterea randamentului în producerea energiei termice şi electrice, în sistem de cogenerare, utilizând sisteme moderne, şi a anunţat sume importante pentru izolarea termică a clădirilor.

Contractul este pentru 210 km din cei 954 km de rețea principală, adică 23%, şi este în valoare de 1,6 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, a explicat Nicuşor Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here