Ce putere de cumpărare are România: locul 31 din 42 de ţări analizate

0

Un studiu realizat de GfK Purchasing Power arată că România se clasează pe locul 31 din 42 de ţări europene studiate în clasamentul puterii de cumpărare. Suntem cu aproximativ 60% sub media europeană, care este de 13.894 de euro pentru acest an.

În Bucureşti, puterea de cumpărare este cu peste 81% mai mare faţă de media naţională. Aici fiind şi veniturile de trei ori mai mari faţă de Vaslui, care se situează la polul opus.

În top zece, din România, au înregistrat rezultate bune judeţele Arad, Argeş şi Prahova, care au urcat câteva locuri.

Media europeană este mare, dar sunt diferenţe semnificative între ţări. Liechtenstein (64.240 euro), Elveţia şi Luxemburg au cel mai mare venit net disponibil, iar Kosovo, Republica Moldova şi Ucraina au cel mai mic venit.

Europenii au la dispoziţie puţin sub 9,5 trilioane de euro în 2020.

„Studiul întocmit de GfK conţine şi Indexul de Impact Corona, ce reflectă efectul COVID-19 asupra ţărilor europene şi prin care s-a calculat măsura în care au suferit ţările europene ca urmare a efectelor pandemiei. Astfel, Liechtenstein şi Elveţia au suferit cel mai puţin ca urmare a crizei sanitare. De asemenea, în Islanda şi Norvegia, ţări care ocupă locurile patru şi a cinci în clasamentul puterii de cumpărare, Indexul de Impact Corona este cu 58%, respectiv, 63% mai mare în comparaţie cu media europeană. Ambele ţări au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, unul dintre motive fiind devalorizarea monedelor naţionale faţă de euro. Ultimul loc dintre cele 42 de ţări din clasament este deţinut de Turcia, unde Indexul este de peste 2,8 ori mai mare decât media europeană”, potrivit studiului, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here