Franţa este în stare de urgenţă sanitară

Franţa este în stare de urgenţă sanitară. Restricţiile sunt aplicatede sâmbătă, pentru următoarele patru săptămâni, a anunţat premierul Jean Castex. Decizia a fost luată după ce, în ultimele10 zile a crescut alarmant numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

0

Aproximativ 20 de milioane de francezi sunt vizaţi de noi restricţii de circulaţie care au intrat în vigoare sâmbătă. Practic, locuitorii Parisului nu au voie să circule în intervalul orar 21.00 – 06.00. Sunt acceptate excepţii: cei care lucrează ori se îngrijesc de persoane ce nu se pot descurca singure.

Astfel, potrivit RFI, în Paris şi în alte opt mari oraşe ale Franţei, se circula în baza unei autorizaţii ori cu o carte profesională. Măsura decisă de guvern vizează împiedicarea răspândirii coronavirusului.

Pentru cei care încalcă restricţia amenda este de 135 de euro iar în caz de recidivă sancţiunea este mult mai grea – 6 luni de închisoare şi 3.750 de euro amendă.

12.000 de jandarmi şi poliţişti se vor afla pe străzi în acest interval orar, mai arată www.rfi.ro.

În aceste condiţii, Ministrul economiei promite noi ajutoare pentru restaurante, hoteluri, cafenele, săli de sport, societăţi de cultură ori pentru cele care organizează diverse evenimente – ele vor beneficia de până la 10.000 de euro pe lună, până la finele anului, dacă au pierdut 50% din cifra de afaceri în această perioadă de restricţii.

Autorităţile sanitare din Franţa aşteaptă ajutoare pentru a putea supravieţui. Iar personalul sanitar s-a aflat joi în grevă pentru a cere angajări urgente. Ultima dată când au protestat a fost pe 14 iulie, de ziua naţională a Franţei, când, li s-a adus onorul în festivitatea derulată pe Champs Elysées.

Personalul medical susţine că este nevoie urgentă de noi specialişti, de mărirea salariilor şi de material sanitar.

30% dintre operaţiile medicale au fost amânate pentru moment, în regiunea pariziană, pentru ca bolnavii de Covid-19 să poată fi îngrijiţi în spitale, anunţă directorul Agenţiei Regionale de Sănătate, Aurélien Rousseau. În regiunea pariziană, peste 45% din paturile de reanimare sunt ocupate de pacienţi cu Covid. Sunt peste 500 de bolnavi în reanimare în acest moment în Paris ori în jurul capitalei. În total sunt internate peste 1.600 de persoane, chiar şi în paturi de psihiatrie.

Problema este că mulţi bolnavi, ce suferă de diverse alte boli, au fost deja amânaţi în primăvară pentru a face intervenţii chirugicale în toamnă iar acum nu mai este posibil din cauza acestui nou val de spitalizări.

În momentul în care se derula protestul, primul ministru anunţa că salariile personalului medical vor fi mărite în următoarea perioadă. Iniţial era prevăzut ca salariile să fie mărite în martie, anul viitor.

Premierul Jean Castex susţine că nu pot fi formaţi atât de repede noi infirmieri ori îngrijitori: „Niciun sistem spitalicesc nu ar fi capabil să facă faţă consecinţelor unei astfel de epidemii ce ar putea să facă zeci de mii de spitalizări grave dacă nu facem nimic pentru a împiedica răspândirea virusului. Apoi, nu este suficient să ne dotăm cu materiale medicale şi cu spaţii adaptate, este nevoie să formăm medici şi personal de îngrijire. Stim cu toţii că pentru formarea lor avem nevoie de mai mulţi ani”.===

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here