Fraudă cu fonduri europene. Fost primar cercetat de DNA pentru acte false trimise la APIA

Fostul primar al comunei Valea Ciorii, (județul Ialomița) a fost trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Bărbatul a trimis la APIA documente false pentru a ajuta o asociaţie să obţonă fonduri europene. Prejudiciul este de aproape 700.000 de lei.

0

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a reprezentantului legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii. Acesta este acuzat căa folosit sau prezentat cu rea-credință documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

De asemenea, a fost trimisă în judecată Asociaţia Crescătorilor de Animale Imaşul Valea Ciorii, pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Fostul primar al comunei, Ştefan Ionescu, a fost trimis şi el în judecată, tot în stare de libertate, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2013-2019, reprezentantul legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii, cu sprijinul lui Ionescu, în calitate primar, ar fi folosit și prezentat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente ce conțineau date false și inexacte (contract de concesiune, centralizatoare, adeverințe etc.). Scopul a fost de a obține bani în cadrul schemelor de plată unice, pentru o suprafață de teren mai mare decât cea pe care o deținea în acte.


O parte din documente i-ar fi fost puse la dispoziție fermierului de către primar. Printre acte regăsindu-se inclusiv o hotărâre de consiliu local privind concesiunea unui teren, falsificată. În hotărâre este trecută o suprafață de teren concesionată mai mică (168,34 hectare) decât cea menționată în cererile de suprafață (188,70 hectare).
Prin aceste demersuri, reprezentantul legal al Asociației Crescătorilor de Animale Imașul Valea Ciorii ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în cuantum de 660.740 lei.
APIA a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 660.541 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ialomița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here