Semnal de conștientizare. „O secundă”, un film despre boala secolului XXI – Trauma unei persoane care suferă de depresie psihotică

0

Depresia sau “boala secolului XXI” afectează aproximativ 121 milioane de oameni pe glob. Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare. Depresia psihotică este un subtip al depresiei majore și afectează aproximativ una din patru persoane diagnosticate cu această tulburare. Conștientizăm această tulburare dar vorbim prea puțin despre ea și despre efectele tragice pe care le poate avea. Este extrem de important să conștientizăm această problemă pentru a putea cere mai departe ajutor, iar asta își propune să arate și regizorul Octavian Iacob prin filmul „O secundă”.

Filmul “O secundă”, regizat de Octavian Iacob, absolvent al New York Film Academy, este inspirat din viața reală și prezintă consecințele unei traume din viața unui bărbat care se confruntă cu depresie psihotică.

Trauma unui bărbat care se confruntă cu depresie psihotică

“O secundă” este o poveste convingătoare care va explora consecințele psihologice ale unui episod traumatic din viata lui Alex Rayworth, eveniment care îl afundă în depresie psihotică. Filmul este un mister / thriller / dramă, axat pe povestea a doi frați, David și Alex, bărbați influenți, cunoscuți societății Bucureștene. Au părăsit România ca o evadare dintr-o tragedie care s-a abătut in viețile lor. Noaptea în care soția lui Alex, Sara, moare într-un misterios accident de mașină, devine inchisoarea minții lui, o agonie fară sfarsit, o autopedeapsă din care nu poate scăpa. Doar adevarul îi poate aduce liniștea. David va duce o luptă contra timp să își găsească și să își salveze fratele de la autodistrugere. Descoperă un indiciu care sugerează că accidentul Sarei ar fi putut fi mai mult decât o culpă a fratelui său. Un adevăr periculos care poate face mai mult rău decât bine. Întrebarea care se pune în film este dacă David își va salva oare fratele de la sinucidere.

În momentul în care a demarat proiectul, regizorul filmului nu și-a propus să lucreze cu persoane extrem de cunoscute sau cu actori profesioniști. Cu toate acestea, proiectului i s-a alăturat chiar actrița Maia Morgenstern.

 „Ceea ce vor juca în film au trăit în viața reală. Au avut probleme, depresii, gânduri suicidale unii dintre ei. Din păcate uneori ajungem în viață să avem astfel de probleme. Actorii au fost aleși prin prisma a ceea ce sunt”, a mărturisit regizorul filmului.

Inspirat din viața reală

Despre film, regizorul Octavian Iacob spune că este inspirat din viața reală și că spectatorii se vor regăsi în el.

„Filmul este inspirat din fapte reale, nimic nu e SF sau inventat. Pur și simplu atunci când te vei uita la film te vei regăsi pentru că aceasta este boala secolului. Din ce în ce mai stresați, atât de job, cât și de familie, trebuie să tragem un semnal de alarmă. Dacă nu vom discuta despre aceste probleme și nu le admitem, vom avea de suferit din ce în ce mai mult”, a spus Octavian Iacob, într-o apariție televizată la Antena3.

Filmările pentru teaserul filmului au început în luna februarie anul acesta, dar acestea au trebuit oprite odată cu începerea pandemiei. Vineri, 21 august, teaserul a fost lansat, filmul trebuind să apară și în cinematografe în primăvara anului 2021.

La lansarea de vineri seară a teaserului participanții au putut admira o expoziție a mașinilor de tunning prezente în scenele filmului, printre acestea numărându-se și „mașina vedetă” din Fast and Furious 5, adusă pe covorul roșu chiar de pilotul de raliuri Adi Iliescu.

Filmul va concura la 14 festivaluri de film internațional, iar regizorul își propune ca prin acest proiect România să atragă prima nominalizare la Oscar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here