Klaus Iohannis: Nu putem să închidem țara și să plecăm undeva

0

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după ce a vizitat Institutul Cantacuzino, că a rămas impresionat de ceea ce a văzut acolo, lăudând activitatea de cercetare, cât și numărul foarte mare de teste efectuate pentru depistarea Covid 19. Cu această ocazie, Președintele a tras un semnal de alarmă cu privire la evoluția epidemiei, dar a lăsat să se înțeleagă că nu ar fi de acord cu reintroducerea stării de urgență.

“Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus, peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până astăzi. În acest context, trebuie să fac câteva remarci.În primul rând, dragi români, suntem, iată, deja din martie, în plină epidemie, în plină pandemie și pot să spun că până acum câteva săptămâni, lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgență, în care am luat măsuri dure, în care autoritățile au reacționat rapid, eficient și am reușit să ținem evoluția sub control.

Este a doua lună, deja, când avem stare de alertă și lucrurile, din păcate, vedem că nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit cu toții. Însă, în acest context, revin la ce am mai spus înainte de mai multe ori: răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă foarte dificilă și ar fi foarte, foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obținut până acum. Măsurile care trebuie luate sunt foarte simple: masca, distanța și, evident, spălat pe mâini”, a declarat Klaus Iohannis.

Apel la parlamentari

“În loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine Guvernul și împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată și din acest punct de vedere, vreau să mă adresez și politicienilor și Parlamentului. Suntem într-o situație foarte complicată, este momentul să lăsăm divergențele politice de o parte și să ne concentrăm pe soluții care sunt absolut necesare în această perioadă, iar în acest sens solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea, pentru a reda autorităților acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că virusul nu dispare dacă cineva dă o lege sau un act administrativ, deoarece acesta “nu ține cont de legi sau de granițe”. În opinia lui, important este ca fiecare cetățean să respecte recomandările autorităților.

„Dacă respectăm normele care sunt în vigoare, avem o șansă bună să trecem mai departe cu cât mai puține persoane îmbolnăvite și, da, cu cât mai puține persoane decedate din cauza acestei boli. Să nu ne imaginăm că dacă este vară și plecăm undeva la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi și la mare, și la munte, ține de noi să ne protejăm cât putem de bine. Nu ne-am dorit această boală, ea ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideți să respectăm indicațiile specialiștilor, haideți să facem aceste lucruri simple, ca să îngrădim răspândirea virusului, pentru a putea trece cu bine de această perioadă dificilă”, a mai afirmat Președintele.

Riscul unui nou lockdown

Întrebat dacă este posibil să se reintroducă starea de urgență, Klaus Iohannis a lăsat să se înțeleagă că ar fi un scenariu cu destul de puține șanse.

“Riscăm, în primul rând, să ne îmbolnăvim și asta este mult mai grav decât starea de urgență sau de alertă sau de orice altă discuție în Parlament. Trebuie să fim foarte, foarte conștienți de ce vrem. Cu toții ne dorim să ne reluăm viața normală, așa cum am cunoscut-o, dar nu se poate încă. Deci suntem încă în pandemie și, după cum vedem evoluția, cred că va mai dura până când putem să ne reluăm viața normală. Pe de altă parte, nu putem să închidem țara și să plecăm undeva.

Aici e viața noastră, aici e țara noastră, aici e sănătatea noastră, aici e economia noastră, și dacă vrem să ne și mișcăm, să funcționeze și economia, să putem să mergem și la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme. Deci încă o dată, nu vorbim de măsură pur administrative, vorbim de o situație de pandemie foarte periculoasă și ține de fiecare dintre noi să respectăm normele care se emit. Rolul autorităților este să emită normele, rolul spitalelor să trateze bolnavii, dar rolul nostru și respectarea normelor este să nu ajungem la spital, fiindcă este o boală foarte periculoasă”, a mai explicat Președintele.

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

Studiile în străinătate, o soluție excelentă și în contextul pandemiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here