Industria chimică din România a fost la un pas de dispariție. Însă, din fericire, valorificarea gazului la un nivel superior nu a rămas doar istorie. Proiectele unor noi unități chimice și, mai ales, investițiile deja finalizate aduc un pic de optimism în economia românească. De ce s-a ajuns însă ca o întreagă ramură a economiei să fie pusă la pământ? Într-un interviu acordat economica.net, omul de afaceri Ioan Niculae a acuzat jocurile făcute de mari companii prezente în România, care ar fi avut interesul ca la noi să nu se producă îngrășăminte chimice.
Omul de afaceri dă exemplul Doljchim, combinatul chimic din Craiova, care a fost dat la fier vechi la șase ani de la privatizare. Ioan Niculae spune că a negociat îndelung cu OMV cumpărarea combinatului și că se ajunse la un acord, dar pe ultima sută de metri compania s-a răzgândit. Astfel, fără explicații, deși ar fi primit un preț triplu daca l-ar fi cedat omului de afaceri, compania ar fi preferat să vândă combinatul la fier vechi.
„Au negociat cu mine un an de zile vânzarea Doljchim Craiova. Am bătut palma, la insistențele lor, pe suma pe care au vrut ei să o obțină. Asta era joi. Miercurea viitoarea trebuia să ne întâlnim, cu toți avocații, să semnăm contractele, și marți, cu o zi înainte, m-a anunțat fostul lor director general de atunci, austriacul, că ar fi bine să ne vedem câteva minute. Am bănuit că e ceva de rău.
A spus că îi e rușine, că e o treabă total neprofesionistă, dar că el este un executant, și a primit dispoziție de la Viena, de la Board, să nu îmi mai vândă mie fabrica, și să o dea la fier vechi. Prețul meu era de trei ori mai mare decât prețul cu care au vândut ei la fier vechi. Mai mult decât atât, în negocierile pe care le-am avut, au fost foarte duri în legătură cu preluarea tuturor obligațiilor de mediu și de personal, cu care noi am fost de acord, în scris. Deci au preferat să taie un combinat chimic de mărimea Doljchim decât să îl dea unui investitor român. Mai mult decât atât, la o săptămână după ce au încheiat brusc tratativele cu noi, l-au vândut pe nimic unei firme din Călărași, la fier vechi, cu obligația ca în șase luni să dispară. În șase luni a dispărut, nu am mai văzut nici urmele combinatului Doljchim, unul dintre cele mai mari din țară.
Mai mult, au dat scris instrucțiuni directorului general pe Doljchim de atunci, ca niciun obiect, niciun utilaj mecanic, nicio piesă de schimb, să nu fie vândută ca atare, ci să fie tăiată.(…) Atât de mult ne iubesc investitorii din Austria încât nici măcar ca fier vechi nu ne-au lăsat să cumpărăm ceva de la ei. Fostul director general de la Doljchim, care altfel este un om de bună credință, a primit ordinele, să taie orice componentă, orice piesă dinamică, ca să nu poată fi folosită ca piesă de schimb de alte companii, de Interagro, de Azomureș. Care ofereau mult mai mult decât prețul de fier vechi, de scrap. A fost șocant să auzi așa ceva. Iar acel reactor a fost vândut unor persoane fizice, care l-au luat ca fier vechi, au venit cu el la mine, mi l-au oferit și l-am luat. Nu am avut niciun aranjament cu ei, pur și simplu m-au întrebat dacă vreau să îl iau și le-am zis ‘da, domnule, îl iau’!”, a declarat Ioan Niculae.
Combinatul Doljchim a fost închis în 2010. Conform economica.net, grupul austriac OMV AG a confirmat că discută majorarea la 75% a participației sale deținute la compania chimică Borealis, într-o tranzacție evaluată la 4,7 miliarde de dolari. Mubadala, fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, deține 64% din Borealis, în timp ce participația OMV este de 36%. La rândul său, Mubadala este al doilea mare acționar al OMV, după statul austriac. OMV era acționar la Borealis și în anul în care a fost lichidat combinatul chimic Doljchim.
Sursa: economica.net