Pesta porcină africană, o altă molimă care lovește economia românească. ANSVSA anunță 11 focare noi

0

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut în această săptămână la 263, de la 278 în perioada precedentă, deşi au fost înregistrate 11 focare noi, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În prezent, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 141 de localităţi din 23 de judeţe, cu un număr de 263 de focare. În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Cele 11 focare noi sunt în în judeţele: Bihor – 5, Teleorman – 2, Sibiu – 2, Brăila – un focar, Botoşani – un focar. De asemenea, în perioada menţionată au fost stinse 26 de focare, cele mai multe în judeţul Teleorman, respectiv 17 focare.

Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.574 de cazuri la mistreţi. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Până la această dată au fost despăgubiţi 15.119 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440,95 milioane de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.991.700 de lei pentru alţi 210 proprietari, precizează reprezentanţii ANSVSA.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, virusul având însă un impact dezastruos la nivel economic şi social. 

Sursa: Agerpres.ro

BNR a decis reducerea dobânzii cheie la 1,75% pe an

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here