VIDEO Klaus Iohannis: Vom lua măsuri mai dure când va fi nevoie

0

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel, luni, la pensionari să limiteze orice deplasare în afara domiciliului, cu excepţia celor de strictă necesitate. Totodată, el a spus că statul român face toate eforturile pentru a depăși criza provocată de coronavirus, dând asigurări că autoritățile vor lua măsuri mai dure când va fi nevoie și subliniind că ”va veni un nou pachet de măsuri economice”.

„Dragi pensionări, nu vă expuneţi inutil unui risc uriaş, limitaţi orice deplasare în afara domiciliului, cu excepţia celor de strictă necesitate. Este singura cale prin care puteţi să vă protejaţi şi să îi protejaţi şi pe ceilalţi de boala şi suferinţa pe care le provoacă acest virus”, a spus şeful statului.

El a precizat că toate datele arată – şi situaţia de până în prezent din România o confirmă – că noul coronavirus are o particularitate aparte şi poate fi letal într-o proporţie mult mai mare pentru persoanele în vârstă faţă de cele tinere.

Şeful statului a menţionat că în ţările puternic afectate de noul virus majoritatea covârşitoare a deceselor s-a înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani.

Preşedintele Iohannis a făcut apel şi la menţinerea distanţei sociale.

„Dragi români, într-o cumplită ironie a sorţii, a-i ajuta pe ceilalţi înseamnă astăzi şi în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud şi paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menţinerea distanţării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem în aceste zile mare grijă de părinţii şi bunicii noştri, dar de la distanţă”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, urmează săptămâni critice, care „vor pune la grea încercare toate capacităţile statului, dar şi rezistenţa noastră morală şi emoţională”.

„Acum este momentul să fim puternici şi solidari. Depinde de noi, de modul în care înţelegem să ne respectăm şi să îi respectăm pe ceilalţi să depăşim cu bine această criză care nu afectează doar România, ci întreaga lume. În aceste zile şi în lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră şi protejându-i pe cei de lângă noi”, a adăugat Iohannis.

El a punctat şi necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor şi recomandărilor autorităţilor.

„Procedând responsabil, respectând cu stricteţe regulile şi recomandările autorităţilor, câştigăm timp preţios şi ajutăm sistemul medical să îi poată trata pe cei infectaţi. Stând acasă îi ajutăm pe medicii noştri să le ofere asistenţă celor care au reală nevoie de îngrijire. Să nu le îngreunăm şi mai mult munca celor pe umerii cărora stă în aceste clipe critice o presiune uriaşă! Fiecare zi în care, prin comportamentul şi atitudinea noastră, am contribuit la limitarea răspândirii infecţiei este o zi mai aproape de momentul în care ne vom relua cu toţii activităţile cărora le ducem lipsa acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide”, a mai afirmat şeful statului. 

„Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, în care viaţa fiecărui cetăţean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înţeleagă că nu ne vom opri şi vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului”, a spus şeful statului într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Iohannis a punctat că, alături de premierul Ludovic Orban şi de miniştri, evaluează permanent evoluţia răspândirii infecţiei.

„Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcţie de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate. Ca om care iubeşte democraţia, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhneşte profund. Generaţiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privaţiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile şi libertăţile decenii la rând înţeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie uşoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor şi a familiilor acestora”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi de ajutorul care va fi dat celor care au nevoie.

„În egală măsură, însă, vom continua să-i ajutăm pe toţi cei afectaţi de această criză. Măsurilor sociale şi economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele şi mai multor categorii de întreprinzători şi oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăţi”, a anunţat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here