Klaus Iohannis, despre repatrierea românilor: Facem tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranță acasă

0

Klaus Iohannis, Președintele României, a anunțat că a semnat decretul de numire a medicului Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății și a vorbit despre propunerile pe care România le va face către Uniunea Europeană. De asemenea, a susținut că statul român face eforturi pentru a-și repatria în siguranță cetățenii plecați la muncă în alte state.

Un nou ministru al Sănătății

“Am primit în cursul acestei dimineți de la premierul Ludovic Orban propunerea pentru numirea domnului Nelu Tătaru în funcția de ministru al Sănătății. Am luat act de demisia domnului Costache și am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tătaru cunoaște foarte bine care este situația în acest moment în sistemul sanitar și trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus. Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul acestei zile”, a spus Klaus Iohannis.

COVID-19, un nou bilanț: 1029 de persoane infectate și 17 decese

Începând cu ora 17:00, Klaus Iohannis va participa la o videoconferință cu membrii Consiliului European, dedicată măsurilor legate de combaterea efectelor pandemiei COVID-19. În cadrul acesteia, Presedintele va prezenta mai multe aspect importante pentru România.

“În primul rând, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba de mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare și echipamente de laborator. Având în vedere că situația s-a deteriorat rapid și în țara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziții comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putință, pentru ca statele membre interesate, adică și noi, și România, să poată intra rapid în posesia acestor produse. De asemenea, la nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii și reacției Uniunii Europene la diferite crize și dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm. Foarte important, România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre”, a spus Klaus Iohannis, care a mai precizat că într-o primă etapă, achiziția derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție – măști și costume individuale de protecție – și ventilatoare.

“Voi prezenta în cadrul videoconferinței eforturile pe care România le face deja în proiect, discuțiile cu furnizorii fiind deja demarate, voi solicita o finanțare mai consistentă pe acest program și voi arăta disponibilitatea României de a se implica mai mult și în alte zone din acest mecanism”, a continuat Președintele.

Și aprovizionarea populației este un subiect important, care va fi abordat în cadrul discuției.

“Le voi transmite partenerilor noștri din Uniune că avem nevoie de lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura accesul adecvat al cetățenilor noștri la bunurile esențiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanțurile de aprovizionare și evitarea apariției altor blocaje. În același timp, libera circulație a bunurilor este esențială și pentru menținerea în parametri funcționali a activității economice, care este supusă, la acest moment, unor limitări importante. Comisia Europeană a elaborat deja o serie de recomandări în acest sens, menite să faciliteze transportul de mărfuri în interiorul Uniunii Europene”, a mai spus Klaus Iohannis.

Organizația Mondială a Comerțului: scăderea economică şi pierderile de locuri de muncă provocate de coronavirus, mai grave decât criza din 2008 – VIDEO

Repratrierea românilor, o prioritate

“Un alt aspect pe care îl voi menționa se referă la repatrierea cetățenilor români aflați în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre și care, din motive obiective, doresc să revină în România. Este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetățenilor europeni în țările lor de origine, mai ales în condițiile în care multe state au impus restricții de circulație.

Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noștri mobili, în special lucrătorii detașați și cei sezonieri. Noi facem tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranță acasă. Cu toate acestea, nu este o sarcină ușoară, având în vedere numărul totuși semnificativ de cetățeni și restricțiile impuse peste tot în Europa”, a explicat Iohannis.

Limitarea crizei economice

Președintele României a mai spus că va pune accent și pe necesitatea identificării unor soluții de atenuare a efectelor produse de această criză în plan economic, dar și social.

“Efectele negative ale acestei pandemii asupra activității economice se fac resimțite la nivelul tuturor statelor membre și situația, din păcate, se înrăutățește constant. România, ca și alte state membre, este puternic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial, și, prin urmare, avem mare nevoie de o acțiune coordonată la nivelul Uniunii. În același timp, consider că este important să începem să gândim o strategie de recuperare post-criză. Comisia Europeană trebuie încurajată, trebuie să înțeleagă că trebuie dezvoltat un plan de acțiune, bazat pe o evaluare cuprinzătoare a consecințelor și a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperării”, a mai spus Președintele.

În încheiere, Klaus Iohannis a făcut un apel către toți românii. “Respectați, vă rog, dragi români, restricțiile impuse de autorități! Stați acasă, pentru că doar așa putem să ne protejăm sănătatea! Cu cât reușim acum mai bine să ținem sub control și să limităm răspândirea coronavirusului, cu atât mai repede vom putea să revenim cu toții la activitățile cărora le simțim acum lipsa! Știu că este greu, dar numai făcând aceste sacrificii vom câștiga lupta cu acest inamic extrem de periculos!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here