UPDATE Gabriela Firea: Aş pleda pentru închiderea şcolilor. Ce măsuri au fost luate la nivelul Capitalei împotriva Coronavirus – VIDEO

0

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că ar fi de acord cu închiderea şcolilor având în vedere ameninţarea privind noul coronavirus, însă a precizat că nu poate lua, la nivel local, decizii care să contravină celor luate de autorităţi la nivel naţional.

În decursul zilei de astăzi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat anunţat mai multe măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus printre care: suspendarea activităţii teatrelor şi a altor instituţii de spectacol – şi a avertizat că va merge până la demiterea managerilor care nu respectă cu stricteţe măsurile.

Ea s-a pronunţat în favoarea suspendării temporare a cursurilor în şcoli şi grădiniţe. Totodată, Firea a spus că, dacă se vor închide şcolile şi grădiniţele, nu este recomandat ca părinţii să îi ducă pe copii la locurile de joacă şi sălile de cinema din mall-uri. Primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache a declarat că toţi primarii de sectoare sunt de acord cu închiderea temporară a cursurilor.

Firea a spus că, având în vederea confirmarea celor două cazuri de coronavirus în Bucureşti şi că sunt opt persoane în carantină în clădirea pusă la dispoziţie de Primăria Generală şi 800 de persoane izolate la domiciliu în Capitală, au fost luate mai multe decizii valabile în Bucureşti pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

„Suspendarea activităţilor celor 14 teatre aflate în administrarea Primăriei Generale a Capitalei până la data de 31 martie. Actorii, regizorii, personalul tehnic vor fi plătiţi, dar se vor realiza doar repetiţii şi pregătiri pentru proiecte culturale. Suspendarea concertelor, evenimentelor, manifestărilor de orice tip, cultural, sportiv, divertisment de către Opera Comică pentru Copii, Centrul Municipal pentru Seniori, Centrul Municipal pentru Tineret, Compania Sportul pentru Toţi, Arcub, Creart, Proedus, Palatele Brâncoveneşti, Sala Dalles, Biblioteca Metropolitană, Muzeul Literaturii şi Muzeul Municipiului Bucureşti”, a enumerat Firea.

Ce se va întâmpla cu școlile

„Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă, susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele şi vă spun şi de ce, care este pericolul, vă spun şi ca părinte, şi ca primar general: domnul care a venit din Italia, de la Roma – nu ştim dacă a venit chiar de la Roma, aşa a declarat, îi doresc multă sănătăte (…) – nu a intrat imediat în izolare, s-a mai întâlnit cu nişte persoane, când a rămas la domiciliu izolat s-a întâlnit cu prietena, cu fiica şi cu prietenul fiicei. Prietena este şi ea bolnavă, a avut test pozitiv încă de ieri, este internată (..) Dar şi ea a fost la serviciu şi s-a întâlnit cu toţi colegii, acei colegi de la serviciul doamnei au copii, au părinţi, s-au dus acasă, vă daţi seama ce înseamnă o adevărată anchetă epidemiologică? Vă daţi seama în momentul în care un singur copil va avea test pozitiv de Covid-19 că în acea şcoală pur şi simpu se va declanşa o groază a părinţilor, a profesorilor pentru că un copil nu poate fi bănuit că a stat doar în clasă (…) Nu se poate face prevenţie de calitate şi cu rezultate bune decât luând măsuri care pot fi contestate (…) Vreau să le transmit autorităţilor centrale că cel puţin pe raza municipiului Bucureşti, unde nu mai suntem de mult două milioane de locuitori, potrivit tuturor instituţiilor intnernaţionale suntem patru milioane de suflete, şcolile şi grădiniţele trebuie să fie închise pentru a limita pe cât posibil răspândirea virusului”, a spus Firea.

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a spus că a cerut agenţilor economici cu spaţii comerciale mari, de peste 200 de metri pătraţi, precum supermarketuri, depozite, să facă săptămâna dezinfecţia prin nebulizare.

„Ce vreau să transmit părinţilor, o rugăminte este: dacă se va decide să se închidă şcolile şi grădiniţele nu cred că este de recomandat să mergem cu ei în locul de joacă de la mall sau în sala de cinema de la mall, este de la sine înţeles, în această perioadă mall-ul este folosit doar pentru cumpărături de strictă necesitate, nicidecum penru a ţine un copil ore în şir la un loc de joacă într-un mall sau într-o sală de cinema. Rugăminte este şi către agenţii economici, nu poate primarul general să le închidă spălile de cinema din mall-uri, dar poate că iau domniile lor o astfel de măsură”, a completat Firea.

”Prevenţie, solidaritate şi responsabilitate. Acestea trebuie să fie cuvintele de ordine acum. România a decis măsuri fără precedent pentru limitarea rîspândirii COVID-19”, a scris Firea pe Facebook înaintea Comandamentului de urgenţă convocat în condiţiile în care în Bucureşti sunt până în acest moment 2 cazuri de coronavirus.

În decursul zilei de astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă ar putea decide închiderea școlilor, conform unei declarații a ministrului Marcel Vela.

”Aş pleda pentru închiderea şcolilor. Ca primar general sunt obligată să nu mă suprapun cu decizii locale peste deciziile luate la nivel naţional. Inima îmi spune că ar fi un element de precauţie suplimentară. Din nefericire, au fost situaţii în care românii întorşi chiar din zonele contaminate nu s-au izolat imediat, s-au întâlnit cu alte persoane, alţii au acceptat mai greu şi carantina” a  declarat Gabriela Firea, duminică seară, la un post de televiziune.

Citiți și:
România ar putea restricţiona transportul terestru spre şi dinspre Italia. Zborurile aeriene au fost deja suspendate

Ea spune că opt persoane care au stat în carantină într-o clădire a Primăriei Bucureşti, dintre care patru de pe vasul Diamond Princess, au plecat şi alte şase se află în carantină.

Firea a precizat că zona de carantină a Primăriei Bucureşti poate cuprinde până în 50 de persoane în camere individuale, iar duminică Primăriei i s-a solicitat identificarea încă unui spaţiu pentru carantină.

”Sunt în izolare din această familie (familia bucureşteanului de 49 de ani, primul locuitor al Capitalei infectat – n.r.) fiica domnului care s-a întors de la Roma şi prietenul fiicei”, a precizat primarul general.

”Mai bine să luăm măsuri care pate la un moment dat sunt considerate exagerate decât să fim puşi în situaţia în care să nu fin pregătiţi, poate pentru un val mai mare de îmbolnăviri” a mai spus Gariela Firea.

În România au fost confirmate 15 cazuri de infectare cu coronavirus, două dintre ele fiind în Bucureşti. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here