Gabriela Firea îl dă afară pe contracandidatul ei, de teamă că îl vor vota bucureștenii

0

Primarul Gabriela Firea a decis să îl dea afară pe Bogdan Stanoevici, managerul Circului Metropolitan București. Decizia a fost anunțată de Primăria Municipiului București după ce Bogdan Stanoevici a anunțat că va candida pentru fotoliul de primar general al Capitalei din partea partidului ADER, susțin reprezentanții partidului ADER in intermediul unui comunicat de presă remis redacției.

„Începând cu data  de 3 februarie, domnului Bogdan Stanoevici i-a încetat contractul de management la Circul Metropolitan București, acesta aflându-se în preaviz de 15 zile. După această perioada, primarul general va numi o nouă conducere interimară, până la organizarea concursului de management”, transmite PMB. 

„Managementul, bun sau rău, al unei instituții, se vede în rezultatele instituției. Noi la Circul Metropolitan Bucuresti facem spectacole… și le facem bine. Altfel nu am avea săli pline și nu am refuza spectatori, pentru că nu mai avem nici un loc liber…Niste neaveniți, niste „neica nimeni” îndrăznesc să numească asta, ca fiind management defectuos… Va las pe voi să apreciați…”, a scris Stanoevici într-o postare pe Facebook.

Cu doar o zi să i se transmită că managementul său este defectuos, Bogdan Stanoevici fusese prezentat de Neculai Onțanu, președintele ADER, drept candidatul partidului la Primăria București

În replică, purtătorul de cuvânt al partidului ADER, Orlando Culea, a declarat că Firea apelează la tertipuri de teamă că va pierde Capitala. 

” Este o eliminare a celor care îndrăznesc să o concureze. O răzbunare ordinară, care arată adevăratul caracter al unei persoane care se crede mare doamnă. Ca de obicei, ea nu semnează nimic. Îi ordonă dulăului de serviciu, iar acesta se conformează”, a declarat Orlando Culea, referindu-se la viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu- cel care a semnat decizia de eliberare din funcție a lui Bogdan Stanoevici. 

Pe data de 25 ianuarie, fostul ministru pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a anunțat că  va candida din partea partidului ADER în cursa pentru scaunul de primar general al Bucureștiului. 

Bogdan Stanoevici era directorul Circului Metropolitan București, post obținut în urma concursului de management desfășurat în anul 2017.

„Deciziile trebuie luate ca și o concluzie, adică să se ia de jos în sus, să adoptăm ceea ce vor oamenii. Eu aș începe cu spitalele. Cred că este cea mai prioritară problemă din Capitală. O altă problema este metroul bucureștean. În ultimii 30 de ani au fost cam zero investiții. Dacă metroul ar trece la Primăria Capitalei- situația s-ar îmbunătăți foarte mult. Sistemul de transport în comun este foarte prost. Nu este corelat. Din banii colectați pentru parcările supraterane doar 20-30% ajung în bugetul Capitalei. Și centură Capitalei ar trebui să fie tot în administrarea Primăriei Capitalei. Nu suntem în stare să facem pasaje și drumuri cum trebuie. De ce? Pentru că sunt foarte multe societăți care căpușază și sunt prietenii politice la mijloc. Un al proiect prioritar pentru mine este canalul Dunărea-Marea Neagră. Avem canal navigabil și ne batem joc. Putem face legătura cu Marea Neagră și vom ajunge repede în Centrul Europei, vom fi mai importanți că Rotterdam”, a declarat  la lansarea candidaturii Bogdan Stanoevici, care a candidat și în alegerile prezidențiale din 2019.

Decizia a fost anuntata de Primaria Municipiului Bucuresti, intr-un comunicat de presa.

„Incepand cu data de 3 februarie, domnului Bogdan Stanoevici i-a incetat contractul de management la Circul Metropolitan Bucuresti, acesta aflandu-se in preaviz de 15 zile. Dupa aceasta perioada, primarul general va numi o noua conducere interimara, pana la organizarea concursului de management”, transmite PMB.

Comunicatul precizeaza ca masura a fost luata in baza unei „misiuni de control efectuate de Corpul de Control al primarului general, din care rezulta un management defectuos la nivelul institutiei conduse de Bogdan Stanoevici, atat in calitate de angajator cat si in calitate de ordonator tertiar de credite”.

PMB explica si ce a gasit Corpul de Control: „in decursul anilor 2017 – 2018, au fost achizitionate trei productii artistice din strainatate in valoare totala de 595.000 euro, care au adus incasari totale de doar 52.000 euro, desi managerul are ca atributie principală `urm[rirea modului de realizare a veniturilor proprii programate si gasirea de solutii pentru cresterea acestora`”.

Primăria Generală mai notează că „în plus, din analiza modului in care au fost incheiate aceste contracte s-au constatat mai multe deficiente, dintre care amintim:

– nu a fost prezentata modalitatea prin care s-a ajuns sa fie ales producatorul extern;

– contractele externe sunt semnate doar de managerul institutiei si nu prezinta viza de control financiar preventiv propriu si nici viza de legalitate juridica”.

Pe de alta parte, lui Stanoevici i se reproseaza ca, „desi existau posturi vacante in organigrama Circului Metropolitan Bucuresti, managerul a preferat sa lucreze pe contracte de colaborare: la nivelul anului 2018 au fost incheiate contracte de colaborare, atat cu colaboratorii externi cat si cu proprii angajati: 1.138 contracte de colaborare incheiate in baza Legii nr. 8/1996 si in baza Codului Civil pentru care s-a achitat suma de 5.786.668 lei, la un nivel al veniturilor nete incasate de numai 3.032.612 lei”.

In concluzie, s-a constatat o folosire „ineficienta si neeficace a fondurilor publice fara a exista o corelatie cu respectarea principiilor necesitatii, oportunitatii, legalitatii si regularitatii conform legii”, arata PMB.

PMB ține să facă precizarea că acest control demarat in noiembrie 2019 „nu are implicatii politice, nu are nici o legatura cu candidatura domnului Bogdan Stanoevici la alergetile prezidentiale sau/si locale, aceste actiuni desfasurandu-se constant, la toate institutiile din subordinea Primariei Capitalei, conform legii”.

Actorul Bogdan Dragos Aureliu Marian Stanoevici a candidat ca independent la prezidentiale din noiembrie 2019. A fost ministru pentru Romanii de pretutindeni (martie-decembrie 2014) in guvernul condus de Victor Ponta, apoi secretar de stat la Ministerul Culturii, până pe 30 decembrie 2015, demis de noul premier Dacian Cioloș, venit după tragedia #Colectiv, care a dus la plecarea lui Victor Ponta.

El a fost numit director al Circului Metropolitan Globus Bucuresti din 2017. 

Bogdan Stanoevici și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei săptămâna trecută. Fostul ministru PSD pentru românii de pretutindeni în Guvernul Ponta, în 2014, a anunțat pe 25 ianuarie că va candida pentru funcția de edil-șef din partea ADER, condus de foctul primar al Sectorulu i2 Neculai Onțanu.

La alegerile locale pentru Capitală, pe lângă Stanoevici, și-a anunțat candidatura și actualulul primar general Gabriela Firea, susținută de PSD. Un candidat comun al Alianței USR-PLUS este așteptat în această săptămână, ales dintre Vlad Voiculescu, susținut de PLUS, și Nicușor Dan, susținut de USR. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here