Negocieri pentru căderea guvernului Orban

0

Cu angajarea răspunderii Guvernului Orban pe alegerea primarilor în două tururi în linie dreaptă, social-democrații își fac calculele pentru moțiunea de cenzura anunțată. Pe hârtie, au toate șansele să provoace debarcarea actualului Executiv și să declanșeze anticipatele dorite de PNL. În fapt, tocmai riscul anticipatelor poate da peste cap aceste planuri. Mulți parlamentari ar putea să nu voteze moțiunea de cenzură de teama pierderii pensiilor speciale sau pentru că nu vor mai prinde un loc eligibil pe listele de partid.

Aritmetic, moțiunea de cenzură cu care amenință PSD are toate șansele să treacă. Partidul condus de Marcel Ciolacu deja își strânge rândurile în Parlament. Revin în partid și un deputat și un senator, apropiați ai primarului Capitalei, care plecaseră la Pro România. Cu voturile UDMR, mai trebuie căutate trei voturi pentru a da jos guvernul.

Deși, cu gândul la anticipate, președintele este mult mai rezervat.

De altfel, nu toți parlamentarii sunt interesați de succesul moțiunii de cenzură. Mulți nu se vor mai regăsi pe listele de partid în cazul în care se ajunge astfel la anticipate. Mai mult, riscă să rămână fără pensia specială dacă nu-și duc la bun sfârșit actualul mandat. Motive suficiente pentru ca unii lideri de partide să vină cu propriile prognoze.

Potrivit însă calculelor PSD, se așteaptă ca cel puțin 240 de parlamentari să voteze debarcarea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură. În acest caz, liberalii vor miza tot pe Ludovic Orban ca propunere de premier pentru a obține două respingeri în Parlament, condiție esențială pentru declanșarea anticipatelor, susțin surse din conducerea PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here