În Debrecen, al doilea mare oraș din Ungaria, steagul românesc flutură la intrarea în una dintre cele mai mari uzine. În urmă cu mai bine de un deceniu, aceasta se afla la un pas să fie închisă, însă a fost salvată de la faliment de o companie românească.
Înfiinţată în anul 1898 pentru a repara locomotivele cu aburi, vagoane de transport călători şi marfă, fabrica din Debrecen a fost distrusă de un bombardament în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru că era extrem de importantă strategic, uzina a fost reconstruită rapid şi în perioada comunistă a avut şi peste 5.000 de angajaţi, infomează Antena 3. După prima privatizare, din anii 1990, lucrurile au mers din ce în ce mai rău pentru uzina maghiară. În anul 2009, când era aproape de colaps, uzina a fost salvată de compania românească.
“Astăzi sunt peste 500 de angajați în firmă, compania a reușit să-și dubleze cifra de afaceri și înregistrează profit. Profit pe care noi îl aducem în România”, declară Gruia Stoica, președintele Grampet Group, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc din Europa de Sud-Est.
În ultimii 10 ani, uzina de la Debrecen a devenit un reper în zonă. Și-a recăpătat mândria, reputaţia şi puterea de a repara 2.000 de vagoane anual.
În 2019, guvernul maghiar a câștigat o licitație în Egipt, de 1,2 miliarde de euro, iar compania Grampet Debrecen a fost invitată să participle la acest proiect, susține omul de afaceri.
Grupul Electroputere VFU – Reloc, un gigant al industriei feroviare românești
Uzina din Debrecen a fost integrată în Grupul Grampet, fiind un element important din dezvoltarea grupului care pe piața din România este un reper în industria feroviară.
Grupul format de Electroputere VFU și Reloc SA reprezintă cea mai mare unitate de fabricare și reparații de locomotive din România și din întreaga Europă Centrală și de Sud-Est. Reloc găzduiește un centru de proiectare și cercetare în domeniul tracțiunii feroviare, care va continua la Craiova tradiția locomotivelor. Reloc este specializată în proiectarea, construcția, repararea și modernizarea vehiculelor feroviare și a materialului rulant, precum și în producția de piese de schimb pentru industria feroviară. Fabrica din Craiova execută toată gama de reparații și lucrări de întreținere pentru locomotive, de orice tip ar fi acestea, și specialiștii angajați aici fac o continuă muncă de cercetare și inovare în domeniul feroviar.
“Reloc SA și Electroputere VFU Craiova sunt un stindard al tradiției feroviare românești, sunt un simbol al economiei românești, reprezintă interesele naționale peste graniță, culegând recunoștința și aprecierea clienților internaționali prin calitatea și capabilitățile produselor ce ies pe porțile celor două fabrici”, spunea recent Grațian Călin, președintele Consiliului de Administrație al Reloc SA.
Beneficiarii serviciilor Reloc sunt cele mai mari societăți feroviare private sau de stat din România, Polonia, Serbia, Macedonia, Slovacia, Ungaria sau Bulgaria, dar și numeroase alte companii private. La Reloc s-au făcut cu succes peste 8.500 de reparații planificate, peste 800 de reparații accidentale și nenumărate reparații de agregate (motoare de tracțiune, osii, generatoare, transformatoare etc.) și recondiționări de subansamble pentru locomotive.
”Electroputere nu iese din scenă, ci o cochilie goală din cauza marelui investitor internațional Al-Arab! Dar Electroputere trăiește în continuare datorită grupului românesc Grampet, care i-a salvat numele, expertiza, personalul cheie și care – unindu-și forțele pentru a crea ceva mult mai mare decât suma părților – inovează constant în industria ferioviară locală și europeană!”, spune fondatorul Grupului Grampet, Gruia Stoica.