Cluburile de lux ilegale de pe litoral, girate de Mazăre. Cum a distrus edilul litoralul și uni au făcut milioane de euro încălcând legea

0

Inainte de vremea localurilor de distracție, nisipul era populat din loc în loc doar de vegetație pitică, specifică zonelor de coastă. Imaginile surprinse din satelit anterior anului 2012 și indexate de google și alte motoare de căutare ne arată plajele goale pe care, după această dată, apar terasele și cluburile firmelor care au intrat în afaceri cu Habitat, scrie riseproject.ro

Quando Beach

În 2012 a apărut prima construcție pe terenurile firmei cu acțiuni la purtător. A ridicat-o Niculae Nejloveanu cu soția sa. Nejloveanu este unul dintre afaceriștii condamnați în dosarul retrocedărilor pentru că a făcut parte din marea rețea de fraudă coordonată de Radu Mazăre. 

Într-o discuție telefonică, el a precizat că a avut un rol minor în această afacere și că în opinia sa infracțiunile sale n-au fost dovedite. Nejloveanu, cunoscut în Constanța pentru școala de gastronomie pe care o conduce, a fost însă norocos, a scăpat doar cu o condamnare de doi ani cu suspendare. Acum spune că nu își mai amintește cum se numea clubul pe care l-a construit pe firma soției sale, dar știe sigur că era o terasă de vară mai modestă. “A fost o terasă mică, nu tot. Nu erau cluburi. Pe urmă au venit. (…) Nu era nimeni pe acolo”, a declarat Niculae Nejloveanu.

În 2016, când Radu Mazăre era încolțit în mai multe dosare DNA, clubul de pe plajă a ajuns la un grup de oameni de afaceri. Printre ei și Adrian Thiess, fost consilier prezidențial în mandatul lui Ion Iliescu și fost consilier al lui Sorin Oprescu. Clubul se numea “Quando Beach” și a devenit rapid vedeta tabloidelor. Adrian Thiess susține că afacerea n-a mers prea bine și de aceea a ieșit din ea rapid. Nu mai știe cât era chiria pentru terenul de sub club, dar nu crede că era mică.

Asylum

ASYLUM este manageriat de patronii celebrului Loft cu care se și învecinează. Foto: Ana Poenariu

ASYLUM este manageriat de patronii celebrului Loft cu care se și învecinează. Foto: Ana Poenariu

În aprilie 2018, pe aproximativ același amplasament unde a funcționat Quando Beach a apărut clubul Asylum.

Acesta este gard în gard cu Loft, un alt club din Mamaia care are și un corespondent în București. Asylum și Loft au câțiva acționari în comun: Ion Biriș, Petru Berciu și Petre Dan Mălușel. Ion Biriș este și ginerele fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu. Este asociat în prezent cu Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, recent condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare într-o altă mare afacere cu retrocedări ilegale. 

Contactat de RISE Project, Ion Biriș a explicat că în cazul Loft la momentul în care a închiriat terenul nu știa de vreo problemă de ordin legal și că ulterior a aflat de acuzațiile procurorilor.  Terenul unde funcționează Loft nu a fost în proprietatea Habitat, însă a fost retrocedat ca parte din aceeași schemă care l-a inclus pe Giurgiucanu.

În ceea ce privește Asylum, Biriș a menționat că societatea la care este acționar se ocupă de managementul clubului fiind într-un parteneriat cu o altă companie care plătește chiria pe teren, adică varsă banii către Habitat&Ambient.

Le Gaga/Bamboo/Silence

Clubul SILENCE înainte să fie făcut scrum. Foto: Ana Poenariu

Clubul SILENCE înainte să fie făcut scrum. Foto: Ana Poenariu

Le Gaga, clubul unde și-a sărbătorit cei 45 de ani de viață Mazăre în 2013, a fost și el construit pe plaja Habitat. Localul și-a schimbat numele de două ori devenind Bamboo, club ce își are corespondent și în București, și mai de curând Silence. 

Bamboo-ul de Mamaia a fost operat de compania Vincast Invest, al cărei principal acționar era Bambu Tei, compania unui controversat afacerist italian foarte prezent în showbizul românesc, Giosue Castellano.

Castellano a debutat în afacerile din România în 1991, fiind asociat direct în 12 societăți comerciale. Unul dintre partenerii săi este Lucian Victor Dan.

Acesta a fost acuzat și condamnat pe fond de o instanță civilă pentru că a utilizat ilegal fondurile fostei companii de stat Mamaia SA pentru a mobila un alt club la care era acționar același Giosue Castellano. Coincidența face că acel club se numea tot Bamboo, însă nu era plasat pe plajă, ci în zona Castel și a funcționat în perioada 2008-2011. În final, statul nu a mai recuperat banii pentru că judecătorii au constatat că faptele sale s-au prescris. El a mai fost implicat într-o altă afacere imobiliară investigată acum de DNA.

Vezi AICI imagini de la ziua de naștere a lui Radu Mazăre din 2013.

Castellano a făcut afaceri și cu Cristi Borcea, un alt condamnat celebru în România. Borcea, fostul proprietar al echipei de fotbal Dinamo, a fost și el unul dintre invitații lui Mazăre la petrecerea din 2013 din Le GaGa.

Borcea a fost și el beneficiarul retrocedărilor lui Radu Mazăre și a fost condamnat, alături de fostul primar al Constanței, la 5 ani de închisoare. Cristi Borcea a a devenit proprietar pe terenurile din portul turistic Tomis, dar a luat parte și în schema retrocedărilor din zona cluburilor, alături de Habitat, Săvulescu și Giurgiucanu.

Giosue Castellano nu a dorit să răspundă întrebărilor adresate de reporterii RISE Project. 

Nuba 

NUBA este administrat de unul dintre prietenii fostului parlamentar Sebastian Ghiță cel care a fosta acuzat de procurori de numeroase fapte de corupție. Foto: Ana Poenariu

NUBA este administrat de unul dintre prietenii fostului parlamentar Sebastian Ghiță cel care a fosta acuzat de procurori de numeroase fapte de corupție. Foto: Ana Poenariu

Pe aceeași plajă, în vecinătate și tot pe un teren retrocedat ilegal, a fost construit și clubul Nuba. Terenul de sub club aparține companiei Seaview Advertising care în perioada 2006-2018 l-a avut printre asociați pe omul de afaceri Emilian Schwartzenberg. Bucata de nisip a intrat, în urma retrocedării, în patrimoniul unei firme de-a lui Valentin Gheorghe Ionescu, fostul coleg al lui Mazăre și apoi, prin tranzacții succesive, a ajuns în final la Seaview. Clubul NUBA s-a deschis în 2018 și este operat de compania ISNA Entertainment Mamaia SRL care e deținută de o companie din Dubai și de oamenii de afaceri Emilian Negulescu, Ștefan Alexandru Nanu și Jean Sasu 

Presa a relatat că Ștefan Alexandru Nanu este fiul primarului comunei Cornu din județul Prahova . În 2013, el a fost ales și vicepreședinte al filialei de tineret a PSD Prahova. A preluat funcția de la Vlad Cosma, fiul fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, ambii investigați de DNA și trimiși în judecată pentru corupție. 

În 2018, Nanu a cumpărat pachetele majoritare de acțiuni ale două societăți comerciale de la Liviu Uruc, despre care RISE Project a relatat că este un colaborator al lui Sebastian Ghiță. Contactat de RISE Project, Alexandru Nanu a declarat că atunci când a construit clubul știa că terenul de sub el e parte dintr-un dosar penal, dar a menționat că neavând nici un fel de sechestru și nici o decizie definitivă a decis să investească în construcția clubului.

Alexandru NANU - proprietarul lanțului de cuburi NUBA. Foto: Facebook

Alexandru NANU – proprietarul lanțului de cuburi NUBA. Foto: Facebook

Plaja din dreptul clubului NUBA a fost administrată începând cu 2013 și până în 2017 chiar de către Răducu Mazăre, fiul lui Radu Mazăre. În 2013, Mazăre Jr. și-a deschis acolo un bar de lux și o plajă privată. La inaugurare a participat și tatăl său. În băiat nu bagi bani, acum el munceşte să facă bani şi să bage şi el bani ca ta-su, că ta-su nu mai are bani să bage în el, că bagă în fete”, a declarat presei locale primarul Constanței. 

Într-o discuție cu reporterii RISE Project, Răducu Mazăre a explicat că el a subînchiriat plaja de la compania lui Emilian Schwartzenberg care deține, fix lângă locul unde avea el barul, terenul retrocedat ilegal de tatăl său. Fiul lui Mazăre ne-a spus că în 2013 nu știa acest lucru. Juniorul a declarat la deschiderea clubului că a investit în afacere peste 10.000 de euro, parte împrumutați, parte primiți de la mama sa. 

Radu Mazare, costumat în împăratul roman Cezar, și fiul sau, Răducu, în rolul lui Brutus la Carnavalul din Mamaia - 5 iulie 2014. Foto: Cristi Cimpoieș - Mediafax Foto

Radu Mazare, costumat în împăratul roman Cezar, și fiul sau, Răducu, în rolul lui Brutus la Carnavalul din Mamaia – 5 iulie 2014. Foto: Cristi Cimpoieș – Mediafax Foto

Schwartzenberg și Radu Mazăre au derulat afaceri împreună și pe plajele din alte părți ale lumii. Puteți vedea aici detalii despre investițiile de pe coastele braziliene. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here