Haos! Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe OUG 114, care a fost modificat pe genunchi. Vezi măsurile controversate!

0

Premieră în politica românească. Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru bugetul anului viitor. Dar ședința s-a prelungit, până când documentul a ajuns la Parlament în forma finală, cu toate amendamentele acceptate. S-a încheiat în schimb mult mai rapid asumarea răspunderii pentru bugetul asigurărilor sociale și pentru modificarea așa-numitei ordonanțe a lăcomiei – 114. PSD a făcut opoziție totală și a sesizat Curtea Constituțională.

Guvernul a renunţat la mai multe prevederi controversate din proiectul de modificare a ordonanţei 114. A acceptat amendamentul PNL care elimină plafonarea la 25 la sută din salariul minim pe economie a sporului pentru condiţii grele, periculoase sau vătămătoare de muncă. Toţi angajaţii din sistemul public ar fi primit aceeaşi sumă, 557 de lei. Proiectul a stârnit un val de proteste, mai ales în sănătate, unde mulţi au intrat în grevă japoneză. Medicii s-au plâns că vor pierde şi peste două mii de lei pe lună.

Executivul a acceptat şi câteva excepţii la interdicţia de a cumula pensia cu salariul în sistemul public, unde ar fi produs perturbări majore. Cumulul va fi permis, de exemplu, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, pentru ca şcolile să nu rămână fără profesori. Pentru asistenţii persoanelor cu handicap, să nu rămână oamenii fără sprijin. La CFR, unde trenurile nu ar mai merge în lipsa mecanicilor de locomotivă.

Pentru USR, cea mai importantă victorie este amânarea cu un an a pensiilor speciale pentru primari.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru bugetul anului viitor, cu mai multe amendamente propuse de parlamentari. Au fost alocaţi bani mai mulţi pentru infrastructură, programe din sănătate, cercetare şi nu numai. Au ales această procedură pentru ca bugetul să fie adoptat până la sfârşitul anului.

PSD, în schimb, critică vehement guvernul Orban. Și îl acuză că scade bugetul Ministerului Sănătății și alocă prea puțini bani pentru Educație. Social Democrații susțin că bugetul făcut de PNL nu asigură fonduri pentru mărirea pensiei minime și că taie sporul de 15 la sută pentru angajații din administrație. Iar prin modificarea ordonanței 114 creditele românilor ar urma să crească din nou. Președinții Camerei Deputților și Senatului au sesizat Curtea Constituțională.

Guvernul Orban se bazează pe venituri de 360 de miliarde de lei și speră să țină cheltuielile în jurul a 400 de miliarde. Bugetul pentru 2020 țintește un deficit de 3,6 la sută și o creștere economică de 4,1%.

ACTUALIZARE Şedinţa de Guvern a fost reluată, luni seară. Pe ordinea de zi, alocarea unei sume pentru unităţi administrativ-teritoriale din fondul de rezervă.

ACTUALIZARE Guvernul şi-a asumat răspunderea în plenul reunit al Parlamentului asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2020. Premierul Ludovic Orban a precizat că au fost preluate foarte multe amendamente.

ACTUALIZARE Parlamentul a constituit grupul de combatere a cancerului.

ACTUALIZARE Guvernul şi-a asumat răspunderea pe modificările la Ordonanţa de urgenţă 114/2018. Premierul Ludovic Oban a declarat că au fost acceptate mai multe amendamente. Unul dintre acestea  se referă la acordarea în continuare a sporului de condiţii grele în forma în care a fost acordat şi în 2019.

Ludovic Orban: Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detașare din mediul privat în mediul public (…).De la 1 ianuarie, toți cei care sunt astăzi angajați în sistemul public prin detașare din sistemul privat li se încheie contractul cu o singură excepție notabilă, personalul MAE. Le-am dat un timp, până la 31 august, să-și reglementeze problema și să-și ocupe funcțiile cu oameni angajați în sistemul public.

ACTUALIZARE Premierul Ludovic Orban a prezentat angajarea răspunderii pe legea bugetului asigurărilor sociale: „Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat a ținut cont de legea pensiilor aflată în vigoare, iar în proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului am asigurat sumele necesare pentru creșterea pensiilor prevăzută în legea pensiilor. Este lucrul cel mai important care este cuprins în legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Ludovic Orban a precizat că a aprobat un amendament care prevede creşterea comisionului de transmitere prin intermediul Poştei Române de la 1% la 1,1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here