Cum vrea PSD să ia fața PNL. Liberalii încep să piardă teren. Ministrul Predoiu se pierde în detalii şi a ezitat să dea OUG pe recursul compensatoriu

0

Conducerea Camerei Deputaţilor a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri, la solicitarea PSD, mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanţi şi cel privind transportului judeţean de călători.

Biroul Permanent a introdus pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri propunerea legislativă de abrogare a Legii 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare şi de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, de modificare a Legii 254/2013.

Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu.

Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Deputaţii vor dezbate în plen acest proiect sub rezerva primirii raportului de la comisia de specialitate.

De asemenea, proiectul depus de PNL şi USR pentru abrogarea pensiilor speciale a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, sub rezerva primirii raportului, potrivit surselor.

Propunerea prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai puţin două categorii: militari şi magistraţi.

„Proiectul de lege pe care l-am depus prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, mai puţin pentru două categorii, pentru care considerăm că excepţiile sunt justificabile: pentru militari – pentru că toate ţările NATO au această excepţie, dar şi acolo am prevăzut plafonarea pensiilor speciale la nivelul ultimului salariu în plată, şi, de asemenea, pentru magistraţi – unde Comisia de la Veneţia recomandă un tratament special şi am propus plafonarea pensiilor speciale la ultimul salariu, tocmai ca să nu mai avem situaţii de pensii speciale de 30 – 40.000 de lei”, a precizat deputatul USR Claudiu Năsui la momentul depunerii proiectului, în octombrie 2017.

Camera Deputaţilor este decizională în aceste două cazuri.

Un alt proiect care va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, modifică Codul Fiscal şi diminuează acciza la carburanţi, la nivelul anterior majorării din 2017. Acesta a fost depus de parlamentarii PNL în iunie 2019.

Totodată, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, a fost inclusă pe ordinea de zi a dezbaterilor din Camera Deputaţilor.

O nouă prevedere a fost adăugată de Senat, prin care Consiliile Judeţene au o nouă atribuţie privind transportul rutier judeţean de persoane: „corelează programul judeţean de transport cu orarul de funcţionare al unităţilor de învăţământ, iar în situaţia în care nu se poate realiza aceasta, consiliile judeţene şi consiliile locale sunt obligate să asigure transportul elevilor prin curse regulate speciale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here