Ce se va întâmpla cu leul în următoarele luni. Estimările analiștilor

0

Majoritatea analiştilor CFA România estimează o depreciere a cursului leu – euro în următoarele 12 luni, până la valoarea de 4,8663 lei, respectiv o rata medie anticipată a inflaţiei de 3,52%, reiese din datele privind Indicatorul de Încredere Macroeconomică pentru luna noiembrie, publicate luni.

În luna noiembrie, indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 2,5 puncte până la nivelul de 56,9 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 12,6 puncte. Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte, până la 68,8 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 13,2 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,8 puncte, până la 51 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 12,3 puncte).

Majoritatea analiștilor cred că leul se va deprecia

În ceea ce priveşte cursul de schimb leu/euro, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8256 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8663 lei/euro.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020 / noiembrie 2019) a înregistrat un nivel mediu de 3,52%.

”Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobândă atat pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţa 5Y denominate în RON), peste 66% şi respectiv 61% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

CFA este unul dintre cele mai prestigioase organizaţii din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA România are peste 240 de membri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here