Elevii de clasa a VIII-a nu știu să-și aleagă traseul educațional. Sunt prea puțini consilieri școlari care să le explice elevilor ce liceu merită să urmeze sau dacă să opteze pentru învățământul profesional, mai ales că piața muncii are nevoie de meseriași. Studiul realizat de Centrul de Resurse și Asistență Educațională din București mai arată că 25% dintre elevii participanți nu se regăsesc în programele învățământului liceal de stat.
Cei mai mulți dintre elevii bucureșteni din clasa a VIII-a vor să ajungă la un liceu teoretic. Doar 5 procente ar opta pentru colegiile tehnologice.
Studiul privind opțiunile școlare arată că foarte puțini, doar 2%, își pun speranțele în învățământul profesional. Asta înseamnă 200 de elevi din 13.000.
Alegerea viitorului liceu este influențată și de numărul celor care promovează Bacalaureatul, iar colegiile tehnologice au avut rezultate slabe în ultimii ani.
Studiul mai arată că opțiunile sunt influențate în mare parte de părinți, prieteni şi prea puţin de sfaturile consilierilor școlari sau ale diriginților.
În topul liceelor cu profil teoretic din București se numără colegiile „Gheorghe Lazar”, „I. L. Caragiale” și „Gheorghe Șincai”. La profilul tehnologic sunt colegiile „Virgil Madgearu”, „Viilor” și „A. D. Xenopol”.