România pierde o investiție de peste 100 de milioane de euro. Ar fi fost create 700 de locuri de muncă

0

România pierde încă o investiție importantă, în valoare de circa 110 milioane de euro. Ratarea acestei investiţii vine în contextul în care mai multe grupuri multinaţionale au ocolit România în ultimii ani în ceea ce priveşte producţia, moti­vând lipsa unei infrastructuri favorabile şi a unui mediu politic şi economic stabil.

Este vorba de grupul german Bosch care a renunţat la construcţia fabricii de maşini de spălat pe care o plănuise la Simeria, judeţul Hunedoara.

Anunțul a fost făcut de Irenne Wagner, head of marketing la BSH Electrocasnice. Aceasta a declarat pentru Ziarul Financiar că „BSH Hausgeräte GmbH a decis să nu-şi continue planurile pentru construcţia unei fabrici de maşini de spălat în Simeria până la o nouă notificare. Din cauza condiţiilor economice şi a planificării strategice a vânzărilor bazate pe acestea, producătorul de electrocasnice nu vede în prezent necesitatea unor capacităţi de producţie noi suplimentare în Europa. BSH are o reţea de producţie în Europa de 22 de fabrici care se pot adapta flexibil la cerinţele în schimbare”.

Planul iniţial era ca lucrările de construcţii pentru unitatea de producţie să înceapă anul acesta, însă din cauza întârzierilor generate de accesul la ajutorul de stat de care au nevoie germanii demararea lucrărilor a fost amânată.

Primele maşini de spălat ar fi trebuit să fie produse în noua fabrică în 2021. Fabrica urma să creeze 700 de locuri de muncă.

În martie anul trecut, producătorul de aparatură electrocasnică BSH Hausgeräte GmbH, companie a grupului Bosch, a anunţat că va investi aproximativ 110 milioane de euro într-o nouă fabrică de maşini de spălat în Simeria.

”Compania a achiziţionat un teren de 40 hectare pentru construirea unei fabrici de maşini de spălat. Părţile contractante au convenit să păstreze confidenţialitatea cu privire la preţul de cumpărare. Construcţia unei hale de producţie, precum şi a unui centru logistic şi a clădirilor administrative trebuie să înceapă pe proprietate încă din acest an. Liderul European în electrocasnice intenţionează să înceapă producţia de maşini de spălat în anul 2020”, informa, la acea dată, compania.

Fabrica urma să aibă începând cu 2022 o capacitate de producţie anuală de peste un milion de maşini de spălat pentru piaţa europeană.

Filiala română BSH a fost înfiinţată în 1999 şi comercializează aparate electrocasnice sub mărcile Bosch, Neff şi Zelmer în România. Gama de produse include frigidere, maşini de gătit, maşini de spălat, uscătoare, maşini de spălat vase, aspiratoare, roboţi de bucătărie şi maşini de cafea.

BSH Hausgeräte GmbH este unul dintre cei mai importanţi producători de aparate electrocasnice din lume cu vânzări de aproximativ 13,8 miliarde de euro în 2017 şi peste 61.800 de angajaţi. BSH, companie a Grupului Bosch, produce în aproximativ 40 de fabrici şi este reprezentată de peste 80 de companii din aproximativ 50 de ţări.

Bosch elimină 2.000 de joburi în Germania, în industria auto

Bosch a a anunțat, luna trecută, că intenţionează să elimine peste 2.000 de locuri de muncă la mai multe uzine din Germania, ca răspuns la încetinirea vânzărilor de automobile cu motoare diesel.

„Din cauza tranziţiei spre mobilitatea electrică, Bosch este în discuţii cu reprezentanţii personalului pentru a elimina 800 de posturi în 2020 la uzinele de la Feuerbach şi Schwieberdingen”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here