Ministerul Finanțelor pregătește rectificarea bugetară. De la cine se taie cele mai multe fonduri și cine primește cei mai mulți bani

0

Ministerul de Finanţe va finaliza proiectul privind rectificarea bugetară, care va fi construit pe un deficit bugetar de aproape 4%, premierul Ludovic Orban arătând ieri că prin această rectificare, „vom spune adevărul despre starea bugetului în momentul de faţă”.

Vineri, Orban a declarat că Guvernul vrea să adopte până la sfârşitul lunii noiembrie rectificarea bugetară, el adăugând că „altfel e bai mare” pentru că sunt multe instituţii, atât guvernamentale, cât şi din administraţia locală, aproximativ 20% din total, care nu au bani suficienţi până la sfârşitul anului să-şi plătească salariile şi cheltuielile de funcţionare.

Astăzi, premierul a anunțat că marţi va fi finalizat proiectul Ordonanţei de Urgenţă pentru rectificarea bugetară care va fi adoptată până la finalul săptămânii.

”Urmărim să ajungem la zi cu plata situaţiilor de lucrări pe toate proiectele de investiţii. Căutăm să eliminăm toate cheltuielile nececesare şi să eliminăm cheltuielile care nu pot efectiv să fie efectuate au fost trecute acolo, fără să existe efectiv posibilitatea de a fi efectuate până la finele anului 2019”, a mai spus Orban.

Potrivit Realitatea Plus, liberalii au decis să taie bani de la Educatie, Interne, Transporturi. Instituțiile care vor primi bani sunt Ministerul Muncii, al Sănatatii, dar și cel al Dezvoltării, pentru plata facturilor de la PNDL. 

Rectificarea este previzibil negativă, dat fiind că liberalii au anunțat în repetate rânduri că bugetul lăsat de PSD are o gaură de circa 18 mld. lei. Deficitul bugetar care apare în rectificare se apropie de 4 la sută, informează Realitatea Plus.

De unde se taie fonduri la rectificare

Conform sursei citate, de la Ministerul Educației Naționale se vor tăia fonduri de 2 mld. lei. Alte sume importante se vor tăia de la Ministerul Afacerilor Interne (1,18 mld. lei), Ministerul Transporturilor (1 mld. lei), Ministerul Agriculturii (1 mld. lei), Ministerul Fondurilor Europene (302,3 mil. lei)

Vor primi bani Ministerul Muncii (3,98 mld. lei), Ministerul Sănătății (2,89 mld. lei), Ministerul Dezvoltării Regionale (1,76 mld. lei) și Ministerul Finanțelor Publice (236 mil. lei).

Salariul minim ar putea fi majorat cu 7,2%

Tot în această săptămână, Guvernul Orban ar trebui să decidă dacă salariul minim pe economie va fi majorat de la începutul anului viitor.

Ludovic Orban a anunțat, la sfârşitul săptămânii trecute, că Guvernul va finaliza formulele care stau la baza propunerilor privind creşterea salariului minim, după care vor fi declanşate negocierile cu partenerii sociali.

Ulterior, vicepremierul Raluca Turcan a menționat că procentul de creștere va avea la bază creşterea productivităţii muncii şi rata inflaţiei.

„Ceea ce noi am menţionat este că această majorare a salariului minim pleacă de la creşterea şi evaluarea productivităţii muncii şi ratei inflaţiei. Există variante de calcul şi cu alţi indicatori, pot fi luaţi în considerare şi alţi indicatori şi, în funcţie de indicatorii care intră în coşul de calcul, rezultă o creştere de x, y, z. După discuţiile cu partenerii sociali vom ajunge la o variantă sustenabilă, astfel încât, dacă noi creştem salariul cu 99 de lei, cu 100 de lei, cu 101 lei, să avem garanţia că această creştere se regăseşte şi în puterea de cumpărare”, a susţinut miercuri Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here