Specialiștii de la Banca Mondială: Prima regulă a pieţei unice a Uniunii Europene este să ai o autostradă. România nu are

0

Prima regulă a pieţei unice din Uniunea Europeană este să ai o autostradă către Germania, a transmis miercuri autorităţilor române economistul-şef al diviziei de Management Fiscal şi Macro pentru Europa şi Asia Centrală a Băncii Mondiale, Rogier van den Brink, informează Agerpres.

„Am fost în zona Timişoarei, am vorbit cu mai mulţi fermieri, dar primul lucru de spus, atunci când vorbim de creşterea tradiţională, creşterea de modă veche a economiei, este că nu există o autostradă între Bucureşti şi Timişoara. Prima regulă a pieţei unice a Uniunii Europene este să ai o autostradă către Germania. Dacă nu ai această autostradă lucrurile rămân să întârzie la stadiul de proiect, ori asta nu ar trebui să se întâmple”, a afirmat, în cadrul Bucharest Forum 2019, Rogier van den Brink, care este și coordonator al politicii economice pentru statele UE.

Pe de altă parte, van den Brink a atras atenţia că piaţa unică europeană nu funcţionează la nivel de circulaţie a serviciilor.

„Ne place să credem că piaţa unică europeană e chiar o piaţă unitară. Dar nu este o piaţă unică decât la nivel de circulaţie a bunurilor, nu la nivel de circulaţie a serviciilor. Contabilul belgian nu poate munci în Portugalia, iar arhitectul italian nu poate munci în Germania. Deci în realitate breslele, asociaţiile profesionale pe care le cunoaştem foarte bine, sunt încă foarte puternice. Iar de când manufactura, munca tradiţională de producţie, şi-a cam trăit traiul, e important ca acum pieţele de servicii să preia ştafeta. Iar în Europa pieţele de servicii nu pot face asta”, a menţionat Rogier van den Brink.

Bucharest Forum este un eveniment organizat, la București, de Institutul Aspen România şi Biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here