Peste 100 de medicamente nu se vor mai găsi în farmacie de la 1 noiembrie

0
Pharmaceutical products are spilled on the table.

Timpul se scurge în defavoarea bolnavilor care au nevoie disperată de medicamente. De la 1 noiembrie, ar urma să dispară aproximativ 130 de tratamente din farmacii, o situație pe care autoritățile o cunosc de un an. Nu s-a făcut, însă, nimic. Producătorii spun că sunt slabe speranțe ca totul să se rezolve urgent, în ciuda promisiunilor venite din partea oficialilor din sănătate.

Mama unui băiețel care  suferă de o formă rară de epilepsie este disperată: femeia a aflat acum puţin timp că unul dintre  medicamentele care îl ţin în viaţă pe copilul ei nu se va mai găsi în România.

Adele Chirică, mama unui băieţel diagnosticat cu sindromul Dravet: „Singura soluţie este să comandăm din străinătate unde au nişte preţuri foarte mari.  Suntem într-o mocirlă care ne mănâncă de vii, iar în România, dacă eşti bolnav, nu ai dreptul să te faci bine.”

128 de medicamente nu se vor mai găsi în farmacii de la 1 noiembrie. Sunt tratamente prescrise românilor diagnosticaţi cu boli grave, precum cardiovasculare, diabet ori cancer. Pentru aproximativ 30 dintre ele nu există alternativă.

Sorina Pintea, ministru interimar la Sănătate: „Cele 30 de medicamente care nu au înlocuitor nu vor dispărea de pe piaţă. Am cerut trei variante şi vă asigur că nu se va întâmpla.”

Adrian Ionel,  director general UNIFARM: „Soluţiile pot fi de la extinderea termenului până la import paralel şi autorizaţii de nevoi speciale pentru aducerea în regim de urgenţă a acestor produse din alte ţări. Vom aduce medicamente pe nevoi speciale ale acestor producători numai în cazurile celor care nu au alternativă terapeutică. Pentru toţi ceilalţi, îi anunţ că vom găsi alternativă şi nu vom ceda acestor şantaje.”

Producătorii de medicamente susţin însă că niciuna dintre variante nu va putea fi aplicată imediat şi că, cel puţin patru, şase luni vor exista probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here