La 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a fost citat de procurori ca martor în dosarul deschis după plângerea formulată de părinților victimelor și a supraviețuitorilor incendiului.
El s-a prezentat la sediul Parchetului General, însă nu a vrut să facă nicio declarație în fața jurnaliștilor.
Audierea are loc în ancheta declanșată după ce, în noiembrie 2016, părinţii victimelor şi supravieţuitori au depus o plângere în care au acuzat de neglijenţă şi ucidere din culpă mai multe persoane din sistemul medical şi din Guvern, printre care şi fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu.
Marți dimineață, în fața sediului Parchetului General au venit și câțiva dintre cei implicați în acest dosar, iar printre ei s-a aflat și Narcis Hogea, al cărui fiu, Alexandru, a murit din cauza incendiului din Colectiv.
Banicioiu, adus cu mascatii
Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost citat miercuri la sediul Parchetului General pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din “Colectiv”, însă nu s-a prezentat.
Avocatul celor care au depus plângerea a declarat că fostul ministru al Sănătății a anunțat că, din motive personale, nu poate să vină la audieri.
Astfel, avocatul a cerut judecătorului să autorizeze aducerea lui Nicolae Băniciou la audieri cu mandat special.
El trebuie să fie audiat în legătură cu intervenţia autorităţilor şi acordarea îngrijirilor medicale la locul incendiului din 30 octombrie 2015, în urma căruia au murit 64 de oameni. De asemenea, trebuie să dea explicații în privința modului în care a fost efectuat transferul răniţilor la spitale din străinătate.
În plângerea penală depusă la Parchetul Peneral în 2016, câțiva membri ai Asociației Colectiv i-au acuzat pe cei aflați în funcții la momentul tragediei de crimă, abuz în serviciu, trafic de influență, omor cu intenție indirectă și inacțiune. Primul vizat a fost ministrul Sănătății de la acea vreme.
La doar 3 ani de la drama care a provocat peste 60 de morti in clubul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, revine in politica. El vrea sa readuca in prim-plan o formatiune politica infiintata de Dan Voiculescu.
Este vorba de Partidul Umanist din Romania (Social-Liberal), fostul Partid Umanist Roman/Partid Conservator, fondat de mogulul TV. Cristian Popescu Piedone ocupa functia de coordonator politic national al acestui partid, potrivit unui comunicat de presa remis marti Ziare.com.
PUR anunta ca pe 10 ianuarie 2019 va avea loc o conferinta de presa privind prezentarea prioritatilor umanistilor pentru anul 2019.
Din aceasta formatiune politica mai fac parte europarlamentarul Maria Grapini si fostul primar al Devei, Petru Marginean, potrivit site-ului formatiunii politice. Partidul se pregateste de alegerile europarlamentare.
Dan Voiculescu este omul care l-a promovat intens la TV pe Piedone inca de la inceputurile sale cand facea inspectii OPC si l-a propulsat in politica prin candidatura la Sectorul 4.
Demisia si „respectul”
Cristian Popescu Piedone si-a dat demisia la cateva zile dupa drama din clubul Colectiv, dupa ce mii de oameni au iesit in strada si au cerut plecarea politicienilor responsabili de tragedie.
„Imi prezint astazi demisia de primar, in semn de respect fata de victimele tragediei si sper ca vidul legislativ si carentele administrative sa traga un semnal de alarma, de la cel mai simplu functionar, pana la cel mai inalt for legislativ.
Poate ca atunci cand mii de oameni ies in strada sa-ti ceara sa pleci si alte mii cer acelasi lucru pe retelele de socializare, e bine uneori sa asculti.
Imi asum aceasta vina morala, cat despre cea legala, voi lasa Justitia sa isi spuna cuvantul”, scria Piedone.
Acuzatiile DNA
In dosarul Colectiv, Cristian Popescu Piedone a fost trimis in judecata in mai 2016. Acuzatiile: abuz in serviciu. Era vorba de modul in care au fost emise acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL.
Dosarul a trenat pe rolul instantelor timp de doi ani. La sfarsitul anului trecut, Tribunalul Bucuresti a inceput audierile in acest caz.
Razgandirea
In acest context, in octombrie 2018, Piedone a transmis un mesaj public in care arata ca demisia sa nu a fost un act de normalitate.
„Am fost ales, nicidecum numit intr-o functie, ca altii, iar oamenii din Sectorul 4 trebuiau sa ma trimita acasa, nu ultrasii din galeriile de fotbal. Am decis insa sa plec singur si nu am plecat cu umerii plecati, pentru ca Dumnezeu imi este calauza si singurul martor.
Ceea ce au insemnat acele zile voi spune in fata judecatorului, iar in zilele in care am fost arestat, am asteptat pentru o clipa ca DNA-ul sa aresteze cei peste 3.600 de primari din Romania, care au eliberat autorizatii/acorduri de functionare, la fel ca si mine, respectand legea”, a declarat Piedone.