UPATE: Viorel Cataramă poate participa la alergeri. CCR i-a admis contestația după ce BEC i-a respins candidatura la prezidențiale

0

Contestaţia depusă de Viorel Cataramă la Curtea Constituţională a României (CCR) după ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura la Preşedinţie a fost admisă. CCR a dispus BEC să înregistreze candidatura lui Cataramă, decizia fiind definitivă.

Plenul Curţii Constituţionale a discutat, în 22 septembrie, contestaţia făcută de Viorel Cataramă privind respingerea înregistrării candidaturii sale la alegerile pentru preşedintele României.

Viorel Cataramă a declarat, luni, că înlăturarea sa din competiţia pentru prezidenţiale încalcă fragrant legea, fapt pentru care CCR a invalidat decizia BEC. Acesta a precizat că Biroul Electoral Centra acţionează, în ultima vreme, ca un actor politic, chiar dacă nu are această atribuţie.

„Așa cum am declarat imediat după aflarea Deciziei BEC, încercarea de înlăturare a mea din competiţia pentru preşedinţia României s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii. Din acest motiv, plenul CCR, în unanimitate, a invalidat hotărârea sus-menţionata şi a dispus respectarea drepturilor mele prevăzute de Constituţie, admiţându-mi candidatura”, a afirmat, luni, Viorel Cataramă.

De ce i-a respins BEC candidatura lui Viorel Cataramă

Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale, informează Mediafax. Instituția precizează că peste 94.000 de semnături depuse au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.

„În ședința din data de 20 septembrie 2019, Biroul Electoral Central a adoptat Decizia nr. 10/D/20.09.2019 privind respingerea înregistrării candidaturii și a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă pentru alegerea președintelui României din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă transmis de BEC.

Instituția motivează respingerea înregistrării candidaturii lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale pe motiv că peste 94.000 de semnături depuse de liderul partidului Dreapta Liberală seamănă, astfel nu au putut fi validate.

„În ceea ce privește condiția referitoare la numărul susținătorilor prevăzut de art. 27 alin 2 litera c din Legea nr. 370/2004, în urma verificării listelor de susținători efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 94.170 de semnături, din totalul de 230.341, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidente, care înlătură prezumția simplă de validitate a acestora. Față de cele prezentate, rezultă că numărul de semnături neafectate de vicii de fond și de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de Legea nr. 370/2004, republicată, pentru o susținere valabilă a candidaturii. Ca atare, nu este îndeplinită condiția legală prevăzută de art.4 alin 2 și art 27 alin 2 litera c din Legea nr. 370/2004 referitoare la depunerea și înregistrarea candidaturii”, mai transmite BEC.

Totodată, BEC a anulat și semnul electoral înregistrat de Cataramă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here