Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a vorbit, în exclusivitate la ”Income”, despre nivelul de colectare al instituției pe care o conduce și ce impact bugetar a avut acesta.
Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a vorbit, în exclusivitate la ”Income”, despre nivelul de colectare al instituției pe care o conduce și ce impact bugetar a avut acesta.
Mirela Călugăreanu a afirmat și că se insistă pentru modernizarea și reformarea instituției pe care o conduce.
Întrebată de moderator dacă contribuabilii sunt executați în baza unor reglementări care nu mai sunt în vigoare, aceasta a admis că este adevărat.
”Suntem pe un trend pozitiv. Încasările din primele opt luni ale acestui an sunt cu peste 20 de miliarde mai mari decât în perioada similară a anului precedent. Rambursările de TVA au crescut cu peste 1 miliard. Am adoptat un plan de acțiuni specifice, pentru ca lucrurile să meargă bine în continuare. Ponderea veniturilor colectate în PIB a crescut cu jumătate de punct procentual. Sigur, este nevoie de informatizarea ANAF, de modernizare, dar pe termen scurt și mediu am inițiat o serie de măsuri care să susțină conformarea voluntară a contribuabililor. Avem și acțiuni specifice pentru descurajarea evaziunii fiscale” a spus Mirela Călugăreanu, președintele ANAF.
Promisiuni
Termenul de depunere al declarației unice la ANAF a expirat, iar șefa ANAF promite o procedură mai simplă în viitor.
Termenul de depunere al declarației unice la ANAF a expirat, iar șefa ANAF promite o procedură mai simplă în viitor.
”Am depășit cu bine acest moment. Circa 900.000 de contribubili au depus declarația unică, 78% dintre ei au făcut-o utilizând canalele electronice. Și simplificarea declarației și reducerea frecvenței acestora reprezintă o prioritate a ANAF. Avem în derulare un proiect de act normativ din care reunim cinci declarații, cele mai importante pentru persoanele juridice, în una singură. Ne dorim să fie implementat de la 1 ianuarie 2020” a explicat Mirela Călugăreanu, în exclusivitate la ”Income”.
Nu vor mai fi poprite toate conturile contribuabilului, ci doar contul în care există disponibilul acoperirii titlului executoriu. S-a creat o unitate la nivelul ANAF prin care se comunică electronic poprirea. Poprirea va fi înființată strict pe suma datorată. Procedura este finalizată, aplicația este funcțională și testată, sperăm ca în Parlament să fie adoptat cât mai rapid actul normativ” a mai spus Mirela Călugăreanu la ”Income”.
”Am revenit la conducerea ANAF pentru că am convingerea că se pot face lucruri bune într-un timp scurt, pe linia transparentizării, eficientizării, comunicării sincere cu contribuabilul. Este foarte importantă comunicarea dintre Ministerul Finanțelor și ANAF și există sprijin din acest punct de vedere. Pe de altă parte, ținta pe care ne-am propus-o este să facem tot ceea ce ține de noi pentru a realiza premisele pentru a realiza țintele propuse în cadrul bugetului” a precizat Mirela Călugăreanu, președintele ANAF.