Începe campania de vaccinare antigripală. Ce persoane beneficiază gratuit de vaccin

0

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că începe campania de vaccinare antigripală din sezonul epidemic 2019-2020, fiind achiziţionate 1,5 milioane de doze de vaccin, cu circa 200.000 în plus faţă de anul trecut, se menționează într-un comunicat al instituției.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Conform sursei citate, primele 50 000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie, se menționează în comunicat.

Cine beneficiază gratuit de vaccin

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.

În cadrul campaniei din acest an vor fi vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical, gravidele, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

„În ultimii doi ani am făcut pași importanți pentru îmbunătățirea activității de vaccinare. Campaniile de vaccinare și informare „door-to door” pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creșterea numărului de copii vaccinați în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanțare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în sezonul 2018-2019 au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Epidemia de gripă a fost declarată în 30 ianuarie, când erau confirmate 54 de decese provocate de gripă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here