Guvernarea PSD. Primarii au uitat de școli și grădinițe. Au dat banii pe borduri, fântâni și bănci în această vară

0

În Bucureşti, trei grădiniţe au amânat cu o săptămână sau două primirea copiilor, pentru că muncitorii care fac reparaţii sunt încă departe să termine treaba. În țară, condițiile sunt precare în multe unități de învățământ. Nici programul Cornul și Laptele nu mai funcționează, iar merele nu au mai ajuns de mult la copii. Deși bani pentru program se alocă.

De trei ani, condițiile în școli și grădinițe s-au deteriorat, iar copiii sunt tot mai înghesuiți. Edilul Gabriela Firea și cei de sectoare au promis grădinițe și școli noi. Nimic nu s-a întâmplat, din contră: copiii au ajuns să fie înghesuiți și să nu mai aibă program prelungit.

Alţi 1.200 de şcolari din Capitală vor învăţa în trei schimburi, cu şantier la parterul clădirii. Faţă de acum 30 ani, numărul celor pentru care va suna clopoţelul luni este mai mic cu două milioane.

O angajată spală cu furtunul o bancă, a doua abandonează cârpa murdară pe un dulap, iar restul echipei de afară pune ţară la cale. Directorul şcolii, şefa asociaţiei de părinţi şi constructorul ies din şedință..

La Școala 150 din cartierul Cotroceni, renovarea e gata la primul etaj şi la cel de-al doilea, nu şi la parter. 1.200 de şcolari vor învăţa în trei schimburi în loc de două. Durata orelor va fi modificată: numai 30 de minute la ciclul primar şi 35 la gimnaziu, cu pauze de 5 minute.

„Preşedinţii de clase au primit acest mail de informare din partea mea.”

Şeful de şantier promite să intre cu echipe de noapte. Nu poate spune de ce nu a făcut-o până acum. Aşa că 39 de clase vor învăţa într-un iureş de care unii părinţi habar nu aveau. Pe site-ul şcolii nu e niciun anunţ.

Părinte: „Trei schimburi în loc de două… Nu, nu ştiam.”

Reporter: „Există vreo interdicţie de a lucra când sunt copiii la ore?”
Ioana Mihaela Neacșu, inspector școlar general: „Noi ne-am dori să nu se întâmple asta, pentru că în ciuda eforturilor de a delimita zonele de lucrări, Doamne fereşte să se întâmple vreun incident în care să fie implicat un copil.”

La Grădiniţa 35, nici vorbă de muncitori! Directorul a închis uşa şi a plecat cu cheia… doar e încă în vacanţă!

Începerea anului şcolar se amână până pe 23 septembrie la Grădiniţele 35 şi 53 din Bucureşti. Vorbim de peste 550 de copii ai căror părinţi au aflat cu stupoare că n-au ce căuta cu cei mici la poarta instituţiei unde i-au înscris. O situaţie similară e la preşcolarii şcolii 13, unde deschiderea e pe 16 septembrie.

Pentru că unii părinţi nu au cu cine să-şi lase copiii, aceştia au fost repartizaţi temporar altor grădiniţe. Asta ridică însă problema transportului; nu toţi îşi permit să-şi schimbe programul de lucru.

Părinte: „Vecini, prieteni, rude şi alte variante. E o surpriză nu tocmai plăcută.”

Aşadar, copiii încep încă un an în ţara lui „las’ că merge şi-aşa”. Faţă de acum 30 de ani, numărul elevilor din preuniversitar e cu două milioane mai mic. Pe lângă acest fenomen, e clar că cei responsabili tratează cu lejeritate cea mai promiţătoare resursa umană. Din 28.000 de clădiri, 4000 nu au aviz de securitate la incendiu, iar două mii de şcoli şi grădiniţe nu au aviz sanitar.

În sectorul 4 s-au redus numărul grupelor care au program prelungit

Primăria Sector 4 a decis mutarea, pentru anul şcolar 2019-2020, a copiilor din grădiniţa aparţinând Şcolii gimnaziale „Avram Iancu”, într-un spaţiu de la parterul unor blocuri dintr-un ansamblu rezidenţial construit la marginea Bucureştiului, în câmp. Părinţii acuză primăria că nu au fost anunţaţi de această decizie şi că în noul spaţiu nu sunt condiţii adecvate pentru funcţionarea unei grădiniţe – zona unde este acesta, fără mijloace de transport în comun, accesul dificil pentru maşinile pompierilor sau ale ambulanţei, imposibilitatea desfăşurării activităţilor în aer liber cu copiii, asigurarea mâncării prin catering. Primarul Daniel Băluţă a anunţat pe Facebook că decizia a fost luată pentru că vechea grădiniţă este încadrată în clasa I de risc seismic şi că părinţii vor avea la dispoziţie transport gratuit.

Direcţia de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Sector 4 a transmis o adresă conducerii şcolii „Avram Iancu”, datată 13 august, în care informa că grădiniţa va fi mutată din 1 septembrie într-un spaţiu din strada Poştalionului 97-101, întrucât la clădirea actuală se vor face lucrări de reabilitare şi modernizare. Decizia a fost luată fără consultarea Consiliului de Administraţie al şcolii, în care şi părinţii au reprezentanţi.

La Avram Iancu s-au redus de doi-trei ani și numărul grupelor care aveau program prelungit, asta deși părinții au nevoie ca de aer de așa ceva: ca să poată merge la muncă. Edilul Daniel Băluță se pare că nu îi pasă decât de banci, borduri și fântâni, pe care s-a grăbit să te termine în această vară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here